PalestinSemasa

Resolusi AS tentang Gaza akan hancurkan penyelesaian dua negara: China

Draf resolusi Majlis Keselamatan PBB mengenai konflik Israel-Palestin yang dicadangkan oleh AS akan “mematahkan” sepenuhnya penyelesaian dua negara jika ia diluluskan, itulah sebabnya Beijing menentangnya, kata utusan China ke PBB.

Bercakap di majlis itu pada hari Rabu, Duta Besar Zhang Jun berkata cadangan itu terlepas daripada semangat resolusi PBB sebelum ini dan merisikokan pertembungan tamadun dan justifikasi perang dan penggunaan kekerasan.

“Jika diterima pakai, ia akan melenyapkan sepenuhnya prospek penyelesaian dua negara dan menjerumuskan rakyat Palestin dan Israel ke dalam lingkaran kebencian dan konfrontasi yang ganas,” tambahnya, menurut transkrip rasmi kenyataannya.

Beliau menambah bahawa pihak AS tidak mengendahkan ahli majlis lain termasuk China, Rusia, UAE, dan Brazil, yang mencadangkan pindaan kepada teks itu, dan membuat perubahan kepada draf itu sebelum membentangkannya.

Rusia, China, UAE mengundi menentang

Pada hari Rabu, dua draf resolusi yang dicadangkan secara berasingan oleh AS dan Rusia mengenai konflik Israel-Palestin yang berterusan gagal diluluskan Majlis Keselamatan PBB.

Majlis pertama kali mengundi draf resolusi AS, yang menggesa jeda kemanusiaan di Gaza, mengutuk serangan 7 Oktober oleh kumpulan Hamas, dan menggesa “pembebasan segera dan tanpa syarat semua tebusan yang masih ada” yang ditawan oleh Hamas.

Resolusi itu mendapat 10 undi menyokong, dengan Rusia, China dan Emiriah Arab Bersatu mengundi menentangnya. Ahli majlis tetap Rusia dan China kedua-duanya mempunyai kuasa veto ke atas sebarang resolusi, tanpa mengira jumlah ahli lain yang mengundi.

UAE adalah ahli sementara majlis.

Hampir tiga minggu dalam konflik yang bermula pada 7 Oktober, kira-kira 7,028 rakyat Palestin telah terbunuh, termasuk 2,913 kanak-kanak, 1,709 wanita, dan 397 warga emas, bersama-sama 1,400 warga Israel, menurut angka rasmi.

SUMBER: AA

 

Related Articles

Back to top button