PalestinSemasa

Mengapa Biden meragui angka kematian Palestin?

Washington, DC –  Senarai rakyat Palestin yang terkorban dalam perang di Gaza menjangkau lebih daripada 150 muka surat, ia juga memaparkan berpuluh-puluh orang dengan nama keluarga yang sama, bermaksud seluruh keluarga telah dihapuskan oleh israel.

Kementerian Kesihatan Palestin di Gaza mengeluarkan senarai itu pada Khamis, mendokumentasikan kematian lebih 7,000 rakyat Palestin, termasuk hampir 3,000 kanak-kanak, sejak perang bermula pada 7 Oktober.

Setiap nama disekalikan dengan nombor kad pengenalan, bertujuan untuk menunjukkan ketelusan.

Tetapi kurang daripada 24 jam sebelum itu, Presiden Amerika Syarikat Joe Biden meragui angka itu, mengatakan bahawa dia “tidak yakin dengan jumlah yang dikeluarkan oleh rakyat Palestin”.

“Saya tidak fikir rakyat Palestin bercakap benar tentang berapa ramai orang yang terbunuh,” kata Biden pada hari Rabu.

Bagi penyokong hak asasi Palestin, komen presiden AS adalah satu lagi episod hitam dalam pentadbirannya yang “menyalahkan” rakyat Palestin dan menafikan penderitaan mereka, ketika Washington terus menyokong kempen pengeboman Israel.

Pengkritik menyatakan bahawa pakar hak asasi manusia, termasuk di Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu telah lama mendapati data Kementerian Kesihatan Palestin boleh dipercayai.

Aktivis Palestin Amerika Zeina Ashrawi Hutchison berkata kenyataan Biden seolah-olah mempersoalkan kemanusiaan Palestin walaupun mereka dalam kehancuran.

“Kenyataan presiden adalah keterlaluan, tidak bertanggungjawab dan bersifat perkauman dan anti-Palestin,” katanya kepada Al Jazeera.

Keraguan Biden yang diakui secara terbuka muncul ketika AS terus menentang gesaan untuk gencatan senjata  dan sebaliknya terus menjanjikan sokongan ketenteraan untuk Israel.

Yara Asi, pakar kesihatan awam Amerika Palestin di Universiti Florida Tengah, menggelar kenyataan presiden itu sebagai “mengerikan”.

“Mempertikaikan angka-angka itu ibarat meletakkan kedua-dua kaki dengan Israel dalam hal ini,” kata Asi kepada Al Jazeera.

Dengan Israel menghalang wartawan asing daripada memasuki Gaza ketika konflik semakin meruncing, kementerian kesihatan wilayah itu telah menjadi sumber rujukan untuk mendapat angka kematian pihak Palestin.

Walaupun sukar – jika tidak mustahil – untuk mengesahkan secara bebas angka yang dikeluarkan dari Gaza, Omar Shakir, pengarah Israel dan Palestin di Human Rights Watch (HRW), berkata data kementerian itu tepat.

Shakir berkata apabila HRW sebelum ini menjalankan penyiasatan sendiri terhadap serangan terhadap rakyat Palestin, ia tidak menemui percanggahan besar antara penemuannya dan angka yang disediakan oleh kementerian kesihatan.

“Pemantau Hak Asasi Manusia telah bekerja di wilayah Palestin yang dijajah selama tiga dekad dan kami mendapati angka daripada Kementerian Kesihatan boleh dipercayai secara umum,” kata Shakir.

Selain menimbulkan keraguan terhadap Palestin, pentadbiran Biden secara konsisten menolak sebarang penyiasatan bebas terhadap jenayah perang yang dilakukan Israel, termasuk oleh Mahkamah Jenayah Antarabangsa .

Sebagai contoh, jurucakap Jabatan Negara AS Matthew Miller berkata awal minggu ini bahawa siasatan antarabangsa terhadap letupan di Hospital Arab Al-Ahli yang mengorbankan ratusan orang di Gaza tidak akan “sesuai pada masa ini”.

Sebaliknya, dia memetik apa yang dikatakannya sebagai bukti Israel bahawa letupan di hospital itu disebabkan oleh roket Palestin yang salah tembak. Pegawai Palestin berkata letupan itu adalah akibat serangan Israel.

Begitu juga, apabila tentera Israel membunuh wartawan Al Jazeera Shireen Abu Akleh tahun lepas, pihak berkuasa Israel pada mulanya mendakwa bahawa wartawan itu ditembak oleh lelaki bersenjata Palestin. Pentadbiran Biden juga menentang sebarang penyiasatan rasmi dan bebas terhadap insiden itu.

Beberapa rakyat Palestin Amerika memberitahu Al Jazeera bahawa kenyataan Biden mengenai angka kematian rakyat Palestin hanya menambah lagi bukti dia dengan sepenuh hati menerima naratif kerajaan Israel.

SUMBER : AL JAZEERA

 

Related Articles

Back to top button