PalestinSemasa

Di Gaza, berkabung adalah satu kemewahan

Apabila ‘suara Gaza’ kehilangan keluarganya

Reaksi Wael Dahdouh telah disiarkan secara langsung apabila dia mendapat berita, serbuan Israel telah memusnahkan kediaman keluarganya. Isteri, anak lelaki, anak perempuan dan dua cucunya meninggal dunia.

Keluarga wartawan veteran Al Jazeera telah menyelamatkan diri dari pengeboman Israel di Gaza City untuk tinggal bersama saudara mara di kem pelarian Nuseirat – kawasan yang diberitahu oleh Israel selamat untuk berpindah.

Antara yang terbunuh ialah anak perempuannya, Sham, berumur tujuh tahun, dan anak lelakinya Mahmoud, senior di sekolah menengah yang ingin menjadi wartawan sepertinya.

Penyampai bahasa Arab Al Jazeera, Tamer Almisshal berkata, pembunuhan ahli keluarga Dahdouh adalah sasaran yang disengajakan terhadap wartawan Palestin.

Dia merujuk rakan sekerjanya sebagai “suara Gaza”

“Suaranya akan diteruskan – kami boleh jamin. Semua suara kami akan diteruskan dan kami akan terus menghadapi serangan ini bagi mendapatkan kebenaran setiap hari,” kata Almisshal.

Apabila Dahdouh mengucapkan selamat tinggal kepada keluarganya, mereka terbaring di atas lantai, kerana bilangan orang terbunuh bertimbun di hospital.

Selama beberapa hari ini, pakar bedah di Semenanjung Gaza telah beroperasi di bawah cahaya telefon bimbit mereka, menjimatkan tenaga supaya alat pernafasan dan mesin lain yang memastikan pesakit hidup dapat terus berjalan.

Tetapi kini, satu demi satu, hospital di kawasan itu menjadi gelap, dengan 10 daripada 35 kini tidak beroperasi ketika pengepungan Israel terhadap bekalan penting, termasuk bahan api untuk penjana, menghampiri minggu ketiga.

Doktor terpaksa bekerja sepanjang masa kerana mereka menghadapi kekurangan bekalan dan ubat-ubatan yang teruk. Beberapa bantuan dibenarkan merentasi sempadan Mesir minggu ini, tetapi ia hanya sebahagian kecil daripada apa yang diperlukan, kata organisasi kemanusiaan.

Dan apabila akses kepada air bersih kehabisan, ancaman kolera dan penyakit bawaan air lain semakin ketara.

Tetapi di sebalik pengeboman Israel ke atas kawasan yang terkepung, terdapat detik-detik kecil yang perlu disyukuri.

Di unit rawatan rapi neonatal Hospital al-Shifa, sebagai contoh, seorang bayi pramatang terselamat dengan pembedahan caesarean kecemasan yang dilakukan ke atas ibunya yang telah meninggal dunia , Maryam, selepas serangan udara di rumahnya.

Namun, dengan begitu ramai orang yang terbunuh, hanya sedikit yang tinggal untuk meratapi kematian wanita seperti Maryam, yang tidak pernah melihat bayinya. Dalam satu malam, 700 rakyat Palestin terbunuh, jumlah tertinggi dalam tempoh 24 jam sejak konflik bermula.

Antara yang terkorban ialah isteri Sameh Murad, yang maut apabila serangan udara mensasarkan konvoi orang awam yang menyelamatkan diri.

“Dia adalah cinta dalam hidup saya,” kata Murad kepada Al Jazeera. “Saya tidak fikir saya akan bertemu orang seperti dia lagi.”

Sementara itu, mangsa yang terselamat daripada serangan udara berkata mereka berasa seolah-olah akan mati setiap hari.

“[Israel] mahu kami dalam buangan kekal dan dizalimi sehingga akhir hayat kami,” kata Abdulrahman, yang menyaksikan letupan hanya beberapa ratus meter darinya dan keluarga.

Tempat perlindungan seperti gereja juga tidak terkecuali, dengan gereja Ortodoks Yunani tertua di wilayah itu dibom. Begitu juga wartawan .

Hamas membebaskan dua tawanan minggu ini, tetapi kumpulan itu berkata Israel enggan menerima mereka.

Tetapi di tengah-tengah keganasan tanpa henti dan trauma peluru berpandu dan pengepungan, sebuah komuniti telah bersatu.

Di kaki lima di luar rumah keluarga Abu Assi di bandar Bani Suhaila di selatan Gaza, periuk besar makanan disediakan setiap hari untuk memberi makan kepada ribuan penduduk Palestin yang kehilangan tempat tinggal.

“Kami tidak akan biarkan orang lapar dan tidak dapat mencari makanan,” kata Abu Assi.

SUMBER : AL JAZEERA

 

Related Articles

Back to top button