SemasaSyria

Ribuan rakyat Syria memberontak berhimpun di Idlib

IDLIB: Beribu-ribu rakyat Syria berkumpul di Idlib yang dikuasai pembangkang pada Rabu bagi menandakan ulang tahun ke-12 revolusi bermulanya pemberontakan terhadap Presiden Bashar al-Assad dan rejimnya.

Perhimpunan di kota Idlib itu adalah yang terbesar dalam beberapa tahun ini. Kawasan bandar ini adalah yang terakhir masih di bawah kawalan pembangkang di Syria.

Menurut laporan wartawan Syria, Mhamad Alkasem, melalui perhimpunan ini rakyat Syria menuntut pembebasan serta mengesahkan bahawa tidak boleh ada perdamaian dengan penjenayah perang.

Ketika konflik Syria memasuki tahun ke-13, Presiden Bashar al-Assad menjalinkan hubungan dengan banyak negara teluk Arab yang kaya dengan sumber minyak bagi merapatkan kembali hubungan selepas hampir sedekad diketepikan di peringkat antarabangsa.

Konflik Syria telah membunuh lebih 500,000 rakyatnya dan kehilangan separuh daripada 23 juta jumlah penduduk sebelum perang negara.

Malah, seramai 5 juta rakyat Syria meninggalkan negara itu untuk menjadi pelarian, kebanyakannya di negara jiran.

Bencana gempa bumi pada 6 Februari yang melanda Turkiye dan Syria telah mengorbankan lebih 50,000 orang, termasuk kira-kira 6,000 di Syria, memburukkan lagi kemusnahan akibat konflik Syria selama 12 tahun.

Tetapi ia juga dilihat telah membuka pintu diplomasi untuk Assad.

Gempa bumi dan hubungan rapat baru-baru ini antara kuasa besar serantau Iran dan Arab Saudi, yang sejak 2011 telah menyokong kumpulan saingan dalam konflik Syria dilihat telah membantu Assad kembali ke dalam kelompok antarabangsa.

TONTON JUGA
Gempa di Syria: Rakyat menyelamat mangsa dalam serba kekurangan

Bagi anda yang ingin turut serta dalam Misi Bantuan Kecemasan Gempa Turkiye – Syria, boleh terus menyalurkan sumbangan menerusi

Tabung Kemanusiaan MAPIM

Akaun Maybank  : 5622 6354 0066

MAPIM Malaysia boleh dihubungi menerusi talian Hotline MAPIM Malaysia iaitu 1300-888-038 (Isnin-Jumaat 9am-6pm) atau whatapps 012-800-2016

Ikuti update terkini
https://t.me/MapimMalaysia

 

Adli Effendy

Editor & News Anchor for Ummah Today

Related Articles

Back to top button