DuniaSemasa

Saudi Syeikh Obaid Al-Jabri meninggal dunia

Almarhum adalah Pendakwah Islam & ulama terpenting dalam hukum Islam di Arab Saudi

MADINAH: Pendakwah Islam Saudi, Syeikh Obaid Al-Jabri meninggal dunia pada hari Selasa di Madinah pada usia 84 tahun setelah berjuang melawan penyakitnya. Berita kematian beliau telah tersebar dan para pengikutnya di seluruh Arab dan dunia berdukacita dengan pemergian arwah.

Syeikh Obaid Al-Jabri adalah salah seorang tokoh Islam yang terkenal dalam masyarakat Arab Saudi. Nama sebenar beliau adalah Obaidullah bin Abdullah bin Suleiman Al-Hamdani Al-Jabri. Beliau dilahirkan pada tahun 1938. Almarhum  menamatkan pengajian di Fakulti Syariah di Universiti Islam pada tahun 1972, dan menetap di Madinah.

Syeikh Al-Jabri adalah seorang imam dan bekerja sebagai guru di Universiti Islam di Madinah, serta memperoleh ijazah sarjana dalam tafsir semasa bekerja di universiti. 

Syeikh Al-Jabri meninggalkan banyak buku mengenai ilmu-ilmu hukum Islam. Beliau mengarang banyak buku yang berbakti kepada Islam dan undang-undang yang tersebar di pelbagai negara Arab. 

Beliau adalah salah seorang ulama terpenting dalam hukum Islam di Kerajaan Arab Saudi dan dunia Arab keseluruhannya.

“Semoga Allah merahmati Syeikh Obaid Al-Jabri dan menempatkannya di taman-tamannya yang luas, kita milik Allah dan kepada-Nya kita kembali.” doa Sheikh Dr. Aziz Bin Farhan Al Anzi.

BACA JUGA
Gempa bumi berukuran 5.9 magnitud melanda barat laut Türkiye

 

 

Related Articles

Back to top button