DuniaSemasa

Sekolah di Kerala ditutup kerana virus Nipah

Kerala – India telah mengekang perhimpunan awam dan menutup beberapa sekolah di negeri selatan Kerala selepas dua orang meninggal dunia akibat Nipah, virus daripada kelawar atau babi yang menyebabkan demam maut, kata pegawai.

Virus itu tidak mempunyai vaksin dan kadar kematian antara 40 hingga 75 peratus, menurut Pertubuhan Kesihatan Sedunia.

Gejala termasuk demam teruk, muntah dan jangkitan pernafasan, tetapi kes yang teruk boleh melibatkan sawan dan ensefalitis, keradangan otak, dan koma.

Tiga lagi telah diuji positif, dan lebih daripada 700 orang, termasuk 153 pekerja kesihatan yang bersentuhan dengan mereka yang dijangkiti sedang dalam pemerhatian, kata pegawai kesihatan.

Sekurang-kurangnya empat orang telah dimasukkan ke hospital, termasuk kanak-kanak berusia sembilan tahun.

Pada mulanya ditularkan daripada haiwan seperti kelawar buah atau babi, Nipah juga disebarkan melalui sentuhan manusia, kata WHO.

Tempoh inkubasi — masa dari jangkitan hingga timbulnya gejala — berkisar antara empat hingga 14 hari, tetapi telah dilaporkan selama 45 hari, menurut WHO.

Pada 2018, sekurang-kurangnya 17 orang meninggal dunia selepas dijangkiti virus itu di Kerala.

Virus ini mula dikenal pasti pada 1998 selepas ia merebak dalam kalangan penternak babi di Malaysia. Di India, wabak Nipah pertama dilaporkan di negeri Bengal Barat pada tahun 2001.

WHO menyenaraikan Nipah sebagai salah satu penyakit utama yang menimbulkan “risiko kesihatan awam yang paling besar disebabkan potensi wabaknya” dan di mana “tiada atau tiada tindakan balas yang mencukupi”.

Sumber : AFP

Related Articles

Back to top button