PalestinSemasa

Seramai 25 rakyat Palestin ditahan dalam serbuan israel

RAMALLAH: Pasukan penceroboh israel menahan sekurang-kurangnya 25 rakyat Palestin dalam serbuan di seluruh wilayah yang dijajah, kata Persatuan Tahanan Palestin (PPS) dan sumber lain.

Menurutnya, tujuh daripada tahanan itu adalah dari kem pelarian Aqbat Jabr di Jericho, timur Tebing Barat, dan mengakibatkan kecederaan akibat peluru hidup seorang penduduk.

Empat yang lain, semua adik-beradik, ditahan di serbuan tentera di bandar Jenin utara Tebing Barat di mana rakyat Palestin menentang tentera sehingga menyebabkan empat pemuda Palestin cedera, seorang daripada mereka dilaporkan kritikal dengan kesan peluru di perut. Seorang lagi ditahan di bandar Qabatia, berhampiran Jenin.

Empat pemuda Palestin turut ditahan di Baitulmaqdis Timur yang dijajah, empat lagi di daerah Bethlehem, termasuk dua dari kem pelarian Dheisheh, dan tiga dari gabenor Ramallah, kata sumber.

Rakyat Palestin dizalimi setiap hari, tanah mereka dirampas oleh peneroka haram israel.

Kini mereka dijajah dan dipaksa merempat dibumi sendiri.

Sumbangan anda untuk rakyat Gaza & Palestin  sangat diperlukan dalam usaha meringankan penderitaan mereka.

Klik:
www.tabunggaza.com

ATAU menerusi
Akaun Maybank Dana MAPIM:
5622 6354 0066

MAPIM Malaysia boleh dihubungi menerusi talian Hotline MAPIM Malaysia iaitu 1300-888-038 (Isnin-Jumaat 9am-6pm) atau whatapps 012-800-2016

Ikuti update terkini
https://t.me/MapimMalaysia

Related Articles

Back to top button