PalestinSemasa

Adakah Meta bekerjasama dalam pembunuhan berpuluh ribu rakyat Palestin oleh israel?

Setiap hari berpuluh juta orang menggunakan WhatsApp, aplikasi pemesejan paling popular di dunia yang dimiliki oleh Meta.

Ribuan pengguna aktifnya berada di Gaza di mana mereka pasti telah mencipta ‘group whatsapp’ untuk bertukar maklumat dan merancang melarikan diri daripada serangan tentera israel yang berterusan, yang telah membunuh lebih daripada 34,000 orang, kebanyakannya orang awam.

Mesti ada kumpulan WhatsApp yang memberi tumpuan untuk mencari cara terbaik untuk mendapatkan makanan kerana wilayah Palestin sedang menghadapi kebuluran kerana israel telah menyekat bekalan makanan dan ubat kepada 2.3 juta orang.

Sudah tentu, mesti ada kumpulan WhatsApp paramedik dan doktor yang bekerja, yang bergelut untuk mendapatkan bekalan seperti silinder oksigen untuk pesakit mereka. Dan hanya kerana berada dalam kumpulan WhatsApp itu, mana-mana daripada mereka boleh menjadi sasaran serangan udara maut israel.

Lavender, sistem AI berkuasa yang digunakan oleh israel untuk mengenal pasti sasaran di Gaza mungkin telah dilatih mengenai data yang diperoleh daripada WhatsApp sedemikian, kata Paul Biggar , seorang jurutera perisian dan pengasas Tech For Palestine .

AI yang diprogramkan untuk mencari pejuang Hamas juga berpotensi mensasarkan orang awam jika mereka berkongsi kumpulan WhatsApp yang sama.

“Ia juga penting untuk diambil perhatian bahawa sistem Lavender adalah salah guna AI,” katanya kepada TRT World .

Walaupun Lavender mencadangkan bahawa orang mungkin berada di kumpulan WhatsApp yang serupa, ini tidak bermakna mereka adalah ahli Hamas atau militan atau terlibat dalam sebarang keganasan.

“Ia adalah sistem “pra-jenayah” dan tidak boleh digunakan tanpa siasatan menyeluruh terhadap semua sasaran yang dicadangkan,” kata Biggar.

Awal bulan ini, Majalah +972 melaporkan bahawa israel menggunakan Lavender untuk mensasarkan puluhan ribu rakyat Palestin dan memilih mereka secara sistematik, dengan penyeliaan manusia yang minimum dan pendekatan yang berlembut terhadap mangsa.

Sejak 7 Oktober, tentera israel telah membunuh sekurang-kurangnya 34,097 rakyat Palestin, kebanyakannya wanita dan kanak-kanak serta mencederakan 76,980 orang.

Walaupun tentera israel menggunakan algoritma Lavender untuk memilih pejuang Hamas yang disyaki, ia bergantung pada alat AI lain untuk menentukan sasarannya di Gaza.

AI kedua yang mengerikan dinamakan sebagai “Where’s Daddy?” Ia sistem pengesanan geolokasi untuk mengikuti pejuang Hamas yang disyaki ke rumah mereka sebelum menyerang mereka.

Biggar berkata Meta mesti menjawab jika ia telah bekerjasama dengan tentera israel dan berkongsi maklumat kumpulan WhatsApp.

Dalam artikel, dia menulis tentang bagaimana sistem penilaian “pra-jenayah” israel membenarkan tentera menggunakan AI untuk “meneka” siapa yang perlu dibunuh dan kemudian tentera menyerang mereka di rumah keluarga mereka dengan bantuan menjejaki AI Where’s Daddy.

WhatsApp telah menafikan berkongsi maklumat dengan sesiapa sahaja. Ia memberitahu MEMO tiada pintu belakang; ia tidak memberikan maklumat “pukal” kepada mana-mana kerajaan.

Biggar berkata Meta harus mengkaji semula dasar keseluruhannya mengenai Palestin memandangkan apa yang telah berlaku pada platformnya dalam beberapa bulan yang lalu.

“Ia harus diaudit bagaimana pandangan Palestin ditindas di Instagram dan Facebook. Termasuk audit penglibatan bekas kakitangan IDF (Pasukan Pertahanan israel) di Meta, terutamanya bekas anggota Unit-8200, dan terutamanya Guy Rosen, CISO mereka, serta semua kakitangan di israel,” katanya.

Rosen, warga israel, ialah Ketua Pegawai Keselamatan Maklumat Meta.

Dalam beberapa minggu kebelakangan ini, Meta turut memperkenalkan ciri baharu di Instagram yang secara automatik mengehadkan penerokaan pengguna kepada kandungan yang dipanggil ‘politik’, yang dikatakan pengkritik menapis suara dan kandungan pro-Palestin.

Di sebalik kemusnahan di Gaza, Biggar berkata teknologi canggih israel, termasuk perisian pengintip telah diuji ke atas rakyat Palestin dan kemudian dijual ke negara lain.

SUMBER: TRT WORLD

 

Related Articles

Back to top button