PalestinSemasa

Slovenia mula prosedur untuk iktiraf negara Palestin menjelang Jun: PM

Kerajaan Slovenia meluluskan dekri mengiktiraf sebuah negara Palestin yang akan dihantar ke parlimen bagi diluluskan pada pertengahan Jun.

“Dekri pengiktirafan Palestin adalah sebahagian daripada usaha kerajaan untuk menamatkan secepat mungkin kekejaman di Gaza,” kata Perdana Menteri Robert Golob pada sidang akhbar pada Khamis, sambil menambah keputusan muktamad boleh diterima pakai lebih awal daripada sasaran 13 Jun.

Pada bulan Mac, Slovenia menyertai Sepanyol, Ireland dan Malta dalam satu kenyataan bersama yang mengumumkan negara-negara EU “bersedia untuk mengiktiraf Palestin” sebaik syarat untuk menubuhkan sebuah negara dipenuhi.

“Kami akan terus mengikuti perkembangan mengenai rundingan damai, pembebasan tebusan dan pembaharuan pihak berkuasa Palestin dan, jika ia terbukti lebih pantas, kami mungkin membuat proses pengiktirafan lebih awal,” kata Golob.

Slovenia telah menggesa Israel menghentikan serangannya di Gaza dan memberi amaran bahawa serangan ke atas bandar Rafah akan memburukkan lagi krisis kemanusiaan di wilayah Palestin.

Majoriti rakyat Slovenia menyokong

Menteri Luar Tanja Fajon berkata beliau “gembira atas langkah tegas ke arah pengiktirafan”, dalam mesej yang disiarkan di X.

Majoriti mudah diperlukan untuk meluluskan dekri di parlimen 90 kerusi di mana gabungan kiri tengah Golob memegang 51 kerusi.

Hampir 60 peratus rakyat Slovenia mengiktiraf negara Palestin manakala 20 peratus menentangnya, menurut tinjauan April yang melibatkan 600 orang yang diterbitkan oleh harian Dnevnik .

Kira-kira 100 pelajar Universiti Ljubljana pada hari Rabu memulakan protes pro-Palestin, menuntut Slovenia mengiktiraf negara Palestin.

Kira-kira 137 daripada 193 negara anggota PBB telah mengiktiraf sebuah negara Palestin, menurut kiraan Palestin.

SUMBER: TRTWORLD DAN AGENSI

 

Related Articles

Back to top button