DuniaSemasa

Suami rantai isteri, kurung dalam sebuah pondok

BEIJING: Seorang lelaki ditahan Pihak berkuasa China semalam selepas didakwa merantai dan mengurung isterinya dalam sebuah pondok.

Sekurang-kurangnya 17 pegawai tempatan dihukum rentetan kes itu yang mencetuskan kemarahan.

Insiden terbabit mencetuskan perdebatan hangat mengenai kesihatan mental dan pemerdagangan orang pada Januari lalu, selepas sebuah video diterbitkan seorang blogger memaparkan wanita itu dirantai dan dikunci di bahagian leher dalam cuaca sejuk dekat wilayah Jiangsu.

Menurut pihak berkuasa tempatan, wanita itu pernah hendak dijual beberapa kali termasuk sekali pada 1998 pada harga 5,000 yuan (RM3,313), selepas dia diambil dari kampungnya di barat daya wilayah Yunnan.

Selain itu, wanita itu juga menghidapi skizofrenia.

Pegawai berkata, tindakan khas segera diambil untuk menyiasat secara komprehensif dan mendalam serta memperbetulkan isu pencabulan hak itu.

Tambahnya, wanita yang dikenali sebagai Xiaohuamei yang bermaksud bunga plum kecil, ibu kepada lapan anak dan sedang menerima rawatan di hospital.

Siasatan peringkat tertinggi dilancarkan selepas bantahan awam apabila pegawai di kawasan wanita itu ditemui pada awalnya menafikan dakwaan berlaku penculikan dan pemerdagangan orang.

Siasatan mendapati Xiaohuamei hilang selepas tinggal selama beberapa bulan dengan seorang lelaki di Jiangsu yang membawanya ke situ, kemudian dia dibawa oleh satu pasangan yang mempunyai sebuah hotel.

Selepas itu, dia dijual lagi kepada dua individu sebelum dibawa oleh keluarga suaminya sekarang.

Pihak berkuasa berkata, suami wanita itu, Dong, ditahan secara rasmi semalam bersama-sama dua individu atas dakwaan pemerdagangan.

Siasatan sedang dijalankan terhadap enam lagi suspek yang terbabit dengan permerdagangan wanita itu.

Susulan kes itu, lapan pegawai tempatan dipecat dari jawatan masing-masing dan sembilan lagi dikenakan pelbagai hukuman.

Kes itu terus mengundang kemarahan orang ramai hari ini, dengan kemunculan tanda pagar berkaitan kes itu di media sosial China seperti Weibo yang meraih 580 juta tontonan selepas berita mengenai hukuman itu diterbitkan.

– AFP

Oleh Faiz Danial – Wartawan Pelatih Ummah Today

Related Articles

Back to top button