Semasa

Syarikat wajib laksana ujian RTK Antigen setiap dua minggu

KUALA LUMPUR : Syarikat-syarikat wajib melaksanakan Kit Ujian Pantas (RTK) Antigen seperti mana yang diluluskan Kementerian Kesihatan Malaysia melalui kaedah ujian kendiri atau di fasiliti kesihatan setiap dua minggu bagi pekerja yang hadir ke premis.

Kementerian Perdagangan Antarabangsa dan Industri (MITI) berkata langkah tersebut merupakan tambahan kepada Prosedur Operasi Standard (SOP) sedia ada sebagai langkah proaktif untuk mengekang penularan Covid-19 dalam kalangan pekerja.

Dalam satu kenyataan hari ini, ia berkata SOP semasa seperti penjarakan fizikal, pemakaian pelitup muka dan lain-lain adalah masih terpakai dan wajib dilaksanakan syarikat.

“Kerajaan ingin mengingatkan kewajipan syarikat-syarikat untuk mematuhi SOP sepenuhnya dan ketidakpatuhan adalah satu kesalahan undang-undang yang boleh dikenakan tindakan perundangan termasuk kompaun atau penutupan operasi syarikat untuk tempoh tertentu,” jelas kenyataan itu.

Terdahulu, Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan 11 aktiviti ekonomi dalam sektor perdangangan dan pengedaran termasuk kedai gunting rambut, dibenarkan kembali beroperasi dalam Fasa 1 Pelan Pemulihan Negara (PPN), berkuat kuasa 16 Ogos.

Bagaimanapun, terdapat prosedur-prosedur SOP kesihatan tambahan yang mesti dipatuhi bagi kedai pakaian, fesyen dan aksesori, kedai barang kemas, serta kedai gunting rambut dan pusat/salun kecantikan (perkhidmatan gunting rambut asas sahaja).

MITI berkata selain itu syarikat perlu membuat pengisytiharan kadar vaksinasi lengkap pekerja yang sebenar di Sistem Pengurusan Pintar Covid-19 (CIMS) 3.0.

Selepas pengisytiharan, syarikat boleh secara terus memuat turun surat kelulusan beroperasi yang baharu.

“Akses ke CIMS 3.0 untuk pengisytiharan ini adalah terhad kepada sektor pembuatan sahaja.

“Pengesahan mengenai kadar vaksinasi pekerja akan dibuat melalui semakan dengan pihak Badan Bertindak Imunisasi Covid-19 (CITF) Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI),” katanya.

Dalam pada itu, lawatan verifikasi secara berkala turut akan dilaksanakan oleh anggota penguatkuasa ke atas syarikat-syarikat sektor pembuatan.

-BERNAMA

Oleh Hafeez Anuar

 

Related Articles

Back to top button