PalestinSemasa

Tahanan Palestin mogok lapar selama sehari bagi menuntut pembebasan Walid Daqqa

RAMALLAH: Beribu-ribu tahanan Palestin di penjara israel  melancarkan mogok lapar selama sehari bagi menuntut pembebasan segera tahanan Palestin yang sakit, Walid Daqqa.

Jawatankuasa Kecemasan Tertinggi bagi Pergerakan Tahanan Palestin, , berkata mogok sehari itu adalah sebahagian daripada tindakan berterusan tahanan Palestin untuk mencapai hak mereka, termasuk menamatkan dasar sewenang-wenangnya penahanan pentadbiran yang membolehkan israel menahan rakyat Palestin selama-lamanya tanpa pertuduhan atau perbicaraan.

Jawatankuasa itu menyeru semua rakyat agar bersama-sama memperjuangkan bagi pembebasan tahanan Palestin Walid Daqqa, yang berdepan risiko kematian, sebelum terlambat.

Daqqa adalah seorang penulis dan aktivis Palestin yang telah dipenjarakan oleh israel sejak 1986 kerana penentangannya terhadap pendudukan israel.

Dia telah didiagnosis dengan Myelofibrosis, sejenis kanser sumsum tulang yang jarang berlaku yang mengganggu pengeluaran normal sel darah dalam badan.

Jika tidak dirawat, Myelofibrosis menyebabkan parut yang meluas di sumsum tulang, membawa kepada anemia teruk yang boleh menyebabkan kelemahan serta keletihan.

Daqqa adalah salah seorang tahanan Palestin yang paling terkenal dan sudah lama berada di dalam tahanan israel. Semasa di penjara, dia telah menulis beberapa buku, termasuk buku kanak-kanak.

Rakyat Palestin dizalimi setiap hari, tanah mereka dirampas oleh peneroka haram israel.

Kini mereka dijajah dan dipaksa merempat dibumi sendiri.

Sumbangan anda untuk rakyat Gaza & Palestin  sangat diperlukan dalam usaha meringankan penderitaan mereka.

Klik:
www.tabunggaza.com

ATAU menerusi
Akaun Maybank Dana MAPIM:
5622 6354 0066

MAPIM Malaysia boleh dihubungi menerusi talian Hotline MAPIM Malaysia iaitu 1300-888-038 (Isnin-Jumaat 9am-6pm) atau whatapps 012-800-2016

Ikuti update terkini
https://t.me/MapimMalaysia

Related Articles

Back to top button