PalestinSemasa

Pelarian Gaza bakar plastik untuk bertahan dalam cuaca beku

Dalam khemah sementara yang dibina daripada kain dan plastik, Ismail Nabhan berhimpit di tepi api bersama anak-anak dan cucu-cucunya ketika keluarganya, yang kehilangan tempat tinggal akibat perang di Gaza, bergelut untuk kekal hangat.

“Dua hari lalu ada angin kencang, kami cuba sepanjang malam untuk mengikat nilon. Kami tinggal di padang pasir dan laut berada di hadapan kami – sejuk jadi berganda,” kata lelaki berusia 60 tahun itu, yang telah meninggalkan rumahnya di tengah Gaza.

Beribu-ribu khemah telah didirikan oleh sebahagian daripada 1.9 juta orang yang telah kehilangan tempat tinggal di Gaza sejak perang meletus pada 7 Oktober.

Nabhan dan keluarganya telah mendirikan khemah mereka menghadap ke sempadan Mesir dan beberapa ratus meter dari Laut Mediterranean.

Terdapat 28 orang bersesak-sesak di tempat perlindungan kecil itu, walaupun berisiko terbakar, mereka tetap menyalakan api di dalamnya sebagai satu-satunya cara mereka untuk kekal panas.

Malah bahan api yang mereka gunakan adalah berbahaya, tetapi keluarganya tidak mempunyai pilihan.

“Asap plastik yang kami sedut membakar paru-paru kami,” kata isteri Nabhan, Raidah Awad, ketika cucu mereka batuk.

Awad meminta anaknya mendapatkan kayu api tetapi ia akan mengambil masa empat hari untuk kering selepas hujanyang lebat baru-baru ini.

“Kanak-kanak sakit kerana bau dan selsema. Mereka tidak berhenti batuk dan selsema, pakaian mereka tidak cukup tebal untuk memanaskan mereka,” kata Awad yang berusia 50 tahun.

Satu selimut dikongsi antara tiga orang, tambahnya. “Keadaan itu tragis.”

‘Mati kerana kesejukan’

Kementerian kesihatan di wilayah kendalian Hamas mengatakan sekurang-kurangnya 24,100 penduduk Gaza telah terbunuh dalam perang itu.

Haneen Adwan, yang terpaksa melarikan diri dari kem pelarian pusat Nuseirat akibat pengeboman Israel, berkata dia dan keluarganya sedang bergelut dalam cuaca musim sejuk.

“Pada waktu malam, saya rasa seperti kita akan mati kerana kesejukan,” kata lelaki berusia 31 tahun itu yang mempunyai enam anak.

Adwan menimbun tiga tilam nipis di atas satu sama lain sebagai pelapik dari tanah yang sejuk.

Kayu api, katanya, tidak mampu dibeli, jadi seperti Nabhan dan keluarganya, dia telah beralih kepada bahan bakar sampah.

“Kami menyalakan api dengan plastik, (dan) lemas dengan asap,” katanya.

Tangan anak lelaki Adwan yang berusia 14 tahun menjadi hitam kerana berterusan mengais plastik di timbunan sampah untuk memanaskan keluarga.

Remaja itu menjelaskan bagaimana dia menggali plastik yang tertimbus di dalam pasir dan memotongnya dengan pisau.

“Abang-abang saya mati akibat kesejukan pada waktu malam. Kami perlu menyalakan sesuatu atau kami akan membeku,” katanya.

Agensi kemanusiaan PBB berkata pada hari Isnin bahawa tempat perlindungan sementara untuk penduduk Palestin di Gaza kini tidak mencukupi untuk menghadapi keadaan cuaca semasa, manakala banyak tapak telah ditenggelami oleh hujan lebat.

Takut bom

Tidak jauh dari situ, Khaled Faraj Allah sedang membakar roti di sudut khemahnya dan memberikan kepingan roti kepada anaknya.

Enam anaknya, seorang daripadanya berkeperluan khas, berkongsi tiga tilam.

“Selepas dua pagi, tiada sesiapa pun boleh tidur kerana kesejukan yang melampau,” kata Faraj Allah, yang melarikan diri dari rumahnya di timur Kota Gaza.

“Walaupun anda meletakkan seribu selimut, tanahnya lembap dan sejuk,” tambah lelaki berusia 36 tahun itu.

Faraj Allah berkata, anaknya yang berkeperluan khas kekurangan ubat dan telah berhenti ketawa atau berinteraksi dengan keluarga.

“Jika hujan lebat, orang akan mati kerana kesejukan, dan jika Israel menyerbu kawasan ini apa yang boleh saya lakukan? Saya akan melarikan diri ke sana untuk anak-anak saya,” katanya sambil menunjuk ke sempadan Mesir.

SUMBER: TRTWORLD DAN AGENSI

 

Related Articles

Back to top button