Covid19KerohanianSemasa

Tak perlu bawa sejadah berkuat kuasa hari ini

Warga asing boleh ke masjid bermula 1 Sept

Mesyuarat Khas Menteri-Menteri Mengenai Perintah Pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan  hari ini bersetuju untuk tidak lagi mewajibkan individu yang ingin menunaikan solat berjemaah di masjid membawa sejadah sendiri, kata  kata Menteri Kanan (Kluster Keselamatan) Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob.

Namun begitu, beliau berkata penggunaan sejadah sendiri adalah digalakkan dan pemakaian pelitup muka masih diwajibkan.

Datuk Seri Ismail Sabri berkata kelonggaran itu berkuat kuasa hari ini dan mengambil kira keluhan individu yang tidak dibenarkan masuk untuk solat berjemaah di masjid gara-gara terlupa untuk membawa sejadah.

“Saya ingin berterima kasih kepada imam dan jawatankuasa masjid kerana tegas dalam memastikan SOP (prosedur operasi standard) dipatuhi sepenuhnya,” katanya pada sidang media perkembangan Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) di Bangunan Parlimen  hari ini.

Ismail Sabri berkata jawatankuasa masjid dibenarkan menjual pelitup separuh muka tiga lapis kepada jemaah yang terlupa memakai pelitup separuh muka dengan harga yang ditetapkan kerajaan.

Masjid juga boleh menyediakan pelapik kertas pakai buang untuk menggantikan sejadah, katanya.

Selain itu Ismail Sabri berkata mesyuarat khas itu juga bersetuju untuk membenarkan warganegara asing menunaikan solat secara berjemaah di masjid bermula 1 Sept ini.

Bagaimanapun, mereka perlu mematuhi SOP ditetapkan termasuk mendaftar sebelum dibenarkan masuk ke dalam masjid.

“Manakala kebenaran adalah tertakluk kepada pihak masjid yang perlu mengikut kapasiti dibenarkan dan mematuhi penjarakan fizikal,”katanya.

Sementara itu, kerajaan juga meluluskan SOP proses “sign-on” dan “sign-off”  pekerja pelantar minyak dan gas.

Bagi proses “sign-on” untuk warganegara Malaysia, mereka diwajibkan menjalani ‘ujian swab’ sebelum ke pelantar minyak. Bagaimanapun, bagi pekerja bukan warganegara mereka perlu menjalani ujian saringan serta dikuarantin wajib 14 hari sebelum ke pelantar minyak.

Bagi proses “sign-off” iaitu dari pelantar minyak ke darat pula, rakyat Malaysia  dan bukan warganegara   hanya perlu menjalani ujian saringan dan tidak perlu menjalani kuarantin wajib.

Dalam pada itu, katanya, kerajaan bersetuju membenarkan pasangan serta anak yang bukan warganegara  dan tidak mempunyai Pas Jangka Masa Panjang untuk memasuki Malaysia.

“Namun begitu, mereka diwajibkan untuk memohon Pas Jangka Masa Panjang setibanya di Malaysia. Bagi Penduduk Tetap, mereka dibenarkan masuk tanpa perlu membuat permohonan awal,”katanya.

Ismail Sabri berkata kerajaan juga bersetuju membenarkan rakyat Malaysia untuk ke luar negara bagi kes-kes kecemasan yang melibatkan ahli keluarga seperti ahli keluarga sakit dan sebagainya.

Bagaimanapun mereka perlu mendapatkan kebenaran daripada Jabatan Imigresen Malaysia, katanya. -BERNAMA

 

 

 

Adli Effendy

Editor & News Anchor for Ummah Today

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button