PalestinSemasa

Tebusan Amerika-israel mengatakan israel bunuh 70 tawanan dalam serangan Gaza

Kumpulan penentang Palestin Hamas telah mengeluarkan video yang menunjukkan seorang lelaki israel-Amerika yang merupakan antara berpuluh-puluh askar dan orang awam yang ditangkap oleh pejuang semasa serangan 7 Oktober ke atas penempatan tentera israel.

Video Rabu yang menunjukkan Hersh Goldberg-Polin mencetuskan protes baharu di Baitulmaqdis Barat yang menggesa kerajaan kanan PM Benjamin Netanyahu untuk melakukan lebih banyak lagi bagi memastikan pembebasan tawanan.

Dalam video itu, Goldberg-Polin menuduh kerajaan Netanyahu telah meninggalkan orang-orang yang ditahan di Gaza oleh pejuang Palestin. “Benjamin Netanyahu sepatutnya malu dengan dirinya sendiri.”

Dia juga mendakwa bahawa kira-kira 70 tawanan telah terbunuh dalam pengeboman dan pencerobohan israel ke atas enklaf kecil Palestin sejak tahun lepas yang juga telah membunuh sekurang-kurangnya 34,262 rakyat Palestin – 70 peratus daripadanya bayi, kanak-kanak dan wanita – dan mencederakan lebih 77,229 yang lain.

Tuntutan Goldberg-Polin tidak dapat disahkan secara bebas. Tidak jelas bila video itu dibuat.

Goldberg-Polin, 23, berada di festival muzik Tribe of Nova apabila pejuang Palestin muncul dari pagar berdekatan Gaza dengan israel dan melakukan serbuan.

Pejuang Palestin juga telah mengambil lebih 250 tebusan dan kini 130 masih berada di Gaza, termasuk 34 yang dikatakan tentera israel telah mati, sebahagian daripada mereka terbunuh dalam serangan israel yang membabi buta. Selebihnya dibebaskan pada November sebagai pertukaran untuk membebaskan 240 rakyat Palestin yang dipenjarakan oleh israel. Tetapi israel sejak itu telah menculik beribu-ribu rakyat Palestin.

Goldberg-Polin adalah salah satu tawanan yang paling dikenali. Poster dengan imejnya disematkan di seluruh israel. Ibunya, Rachel Goldberg, telah bertemu dengan pemimpin dunia dan berucap di PBB.

Walaupun tiada tarikh pada video itu, Goldberg-Polin nampaknya merujuk pada cuti Paskah Yahudi selama seminggu, yang bermula pada hari Isnin.

Ibu bapanya berkata mereka lega melihatnya masih hidup tetapi bimbang tentang kesihatan dan kesejahteraannya, serta tebusan lain.

“Kami di sini hari ini dengan rayuan kepada semua pemimpin parti yang telah berunding sehingga kini,” kata bapanya, Jon Polin, menamakan Mesir, israel, Qatar, Amerika Syarikat dan Hamas.

“Rebut masa ini dan selesaikan perjanjian untuk menyatukan semula kita semua dengan orang tersayang dan menamatkan penderitaan di rantau ini,” katanya.

Keluarga tebusan menuduh Netanyahu tidak berbuat cukup untuk membebaskan saudara mereka.

Selepas video itu didedahkan kepada umum, beratus-ratus rakyat israel berkumpul di luar kediaman rasmi Netanyahu di Baitulmaqdis Barat, menyeru kerajaan sayap kanan untuk mengadakan perjanjian untuk membawa pulang tebusan. Netanyahu telah berikrar untuk menggunakan pencerobohan tentera bagimembebaskan tebusan, satu dasar yang dikatakan ramai pakar telah gagal.

Ramai yang memegang poster Goldberg-Polin, dan beberapa penunjuk perasaan membakar kotak kadbod.

“Kami takut nyawanya, jadi kami pergi untuk membantah dan menyeru kerajaan melakukan apa sahaja yang mungkin untuk membawanya dan semua orang kembali, secepat mungkin,” kata salah seorang penunjuk perasaan, Nimrod Madrer.

“Bawa mereka pulang,” jerit orang ramai.

Di Great Synagogue berdekatan, orang ramai mengejek menteri pelampau negara itu, Itamar Ben-Gvir, sambil melaungkan “memalukan” ketika dia keluar dari bangunan itu selepas perhimpunan Paskah. Seorang penunjuk perasaan melanggar kereta Ben-Gvir dan ditolak oleh polis ketika ia berlalu pergi.

Khalil al Hayya, seorang pegawai kanan Hamas, berkata keluarga Goldberg-Polin telah meminta pengantara untuk bertanya tentang nasibnya atas sebab kemanusiaan.

“Keluarganya mencari untuk sebarang tanda tentangnya,” kata al Hayya dalam temu bual dengan siaran TV Al-Aqsa kendalian Hamas pada hari Rabu.

“Sayap bersenjata Hamas menghantar mesej kuat dengan menerbitkan mesej pemuda itu yang ditujukan kepada Netanyahu,” kata al Hayya.

AS, Qatar dan Mesir telah menghabiskan masa berbulan-bulan cuba untuk menjadi perantara satu lagi gencatan senjata dan pembebasan tebusan, tetapi rundingan nampaknya terhenti. Hamas berkata ia tidak akan membebaskan baki tebusan melainkan israel menamatkan perang kejamnya.

Netanyahu telah menolak tuntutan Hamas, dan berkata israel tetap komited untuk memusnahkan Hamas dan membawa pulang semua tebusan. Dia telah mendapat kritikan yang memuncak di israel, di mana ada yang mengatakan adalah mustahil untuk melakukan kedua-duanya .

SUMBER: AP TRT WORLD

 

Related Articles

Back to top button