PalestinSemasa

Pelajar ambil tindakan undang-undang terhadap penapisan pro-Palestin di sekolah 

Beberapa pelajar di Sekolah Menengah Jackson-Reed Washington DC telah memfailkan tuntutan mahkamah mendakwa pentadbir sekolah menengah awam itu melarang acara pro-Palestin.

Tuntutan yang difailkan pada hari Rabu berkata pentadbir melayan Kesatuan Pelajar Arab, sebuah kelab pelajar di sekolah menengah itu, berbeza daripada kumpulan lain seperti Kesatuan Pelajar Kulit Hitam dan Kesatuan Pelajar Asia dengan menyekat aktivitinya.

“Sejak empat bulan lalu, ia [Kesatuan Pelajar Arab] dan ahlinya telah cuba melibatkan diri dalam aktiviti ekspresif di sekolah menengah itu — menayangkan filem dokumentari, memasang poster, mengedarkan sastera, menyampaikan program kebudayaan — tetapi telah dihentikan oleh pentadbiran sekolah,” kata tuntutan mahkamah itu.

Saman itu difailkan oleh American Civil Liberties Union di Mahkamah Daerah AS untuk Daerah Columbia. Aduan itu, yang dilaporkan sebelum ini oleh Washington Post, menggesa mahkamah meminta pihak sekolah membenarkan pelajar terbabit dalam aktiviti mereka sebelum 7 Jun, iaitu hari terakhir tahun persekolahan.

Perang Gaza telah menyebabkan wacana sengit dan demonstrasi anti-perang di seluruh Amerika Syarikat, sekutu terpenting israel.

Kumpulan advokasi mencatatkan peningkatan kebencian dan berat sebelah terhadap umat Islam di Amerika Syarikat.

Insiden mencemaskan termasuk kejadian tikaman maut pada Oktober ke atas seorang warga Palestin Amerika berusia 6 tahun di Illinois, penembakan November terhadap tiga pelajar berketurunan Palestin di Vermont dan tikaman Februari seorang lelaki Amerika Palestin di Texas.

israel telah membunuh lebih 34,000 orang di Gaza menyebabkan hampir semua penduduknya kehilangan tempat tinggal dan membawa kepada kebuluran yang meluas dan dakwaan pembunuhan beramai-ramai.

SUMBER: TRTWORLD DAN AGENSI

 

Related Articles

Back to top button