PalestinSemasa

Lebih ramai rakyat Amerika enggan bayar cukai kerana Gaza

Sejak pencerobohan Israel ke atas Gaza Oktober lalu, sebahagian besarnya menggunakan senjata yang disediakan oleh Amerika Syarikat, lebih ramai rakyat Amerika telah mula melihat bagaimana mereka boleh menghentikan pembiayaan pembunuhan beramai-ramai.

AS memberikan Israel lebih $3 bilion setiap tahun dalam bantuan ketenteraan, jumlah yang meningkat sejak Oktober. Dan sejak berakhirnya Perang Dunia II, AS telah memberikan lebih banyak bantuan ketenteraan kepada Israel daripada negara lain di dunia, dengan nilai $317 bilion.

Selepas mengalih keluar Jaminan Sosial dan Medicare, yang merupakan dana amanah khusus yang dikumpulkan dan dibelanjakan secara berasingan daripada cukai pendapatan, Liga Penentang Perang menegaskan bahawa perbelanjaan ketenteraan menyumbang 45 peratus daripada perbelanjaan persekutuan.

Untuk bajet yang dicadangkan Presiden Biden untuk 2025, ini akan berjumlah $2.52 trilion.

Semua wang itu datang daripada pembayar cukai AS, sama ada mereka suka ataupun tidak. Tetapi pergerakan penentangan semakin berkembang.

Jawatankuasa Penyelarasan Penentangan Cukai Perang Kebangsaan (NWTRCC) telah diasaskan pada tahun 1982 oleh gabungan kumpulan yang bekerja untuk mengekalkan dan membina perintang kepada cukai ketenteraan.

Pada asasnya, rintangan cukai perang bermakna enggan membayar sebahagian atau semua cukai pendapatan persekutuan seseorang atau hidup dengan cara yang menghapuskan liabiliti cukai.

Bilangan sebenar orang yang enggan membayar cukai mereka sukar untuk ditentukan, tetapi dipercayai jumlah itu melebihi 10,000 orang. Sebelum pencerobohan Gaza, NWTRCC mempunyai 40,000 pelawat unik ke laman web setiap tahun. Kini, hampir 20,000 pelawat unik setiap bulan.

Pada awal November, apabila lebih ramai orang menemui tapak web NWTRCC, pelayan webnya ranap. Ini berlaku dua kali lagi pada akhir 2023, sehingga mereka telah meningkatkan tapak web kami dengan betul untuk mengendalikan permintaan yang meningkat.

SUMBER: TRT WORLD

 

Related Articles

Back to top button