Semasa

Tengok planet Musytari dengan mata kasar. Boleh ke?

Follow kami di https://t.me/UmmahTodayNews Informasi berita ummah bagi perkembangan semasa dalam arus perjuangan ummah

Platform media sosial : https://linktr.ee/UmmahToday

BANGI : Kepada anda penggemar ilmu falak dan astronomi, inilah masanya untuk melihat sendiri keindahan cipataan Allah SWT apabila kini anda berpeluang menyaksikan planet Musytari dengan mata kasar je!

Menarik bukan?

Merujuk pada hantaran Kementerian Sains, Teknologi dan Inovasi (MOSTI) di laman Facebook, planet musytari akan kelihatan di langit malam sepanjang bulan Ogos hingga Disember 2021.

“Sekiranya cuaca mengizinkan, anda boleh memerhatikan planet musytari menggunakan mata kasar sahaja.

“Selain daripada menggunakan binokular dan teleskop dengan menghadap ke ufuk timur yang bebas daripada sebarang halangan.” Katanya.

Keajaiban ini berlaku apabila musytari berada di buruj Aquarius mulai Ogos 2021 dan menjejak sedikit demi sedikit ke arah barat sepanjang bulan yang sama dengan merentas sempadan buruj antara Aquarius dan Capricornus.

Semasa oposisi  tersebut, musytari akan  kelihatan sepanjang malam di sekitar buruj Capricornus dengan diameter ketara Musytari adalah sebanyak 49 saat arka.

“Permukaan Musytari dengan ciri luaran yang menonjol iaitu ‘Great Red Spot’ serta empat bulan utamanya iaitu Europa, Ganymede dan Callisto yang juga dikenali sebagai Galilean Moons.

“Kesemua ini boleh dilihat dengan jelas dengan menggunakan teleskop.” MOSTI.

Oleh Nurshazlin Shahrom

Related Articles

Back to top button