PalestinSemasa

Ahli parlimen Perancis kibarkan bendera Palestin di parlimen

Parlimen Perancis telah kecoh selepas seorang ahli parlimen berdiri dengan bendera Palestin, seminggu selepas seorang ahli parlimen digantung kerana berbuat demikian.

Rachel Keke, ahli parlimen untuk parti France Unbowed (LFI) dari wilayah Paris, mengibarkan bendera pada permulaan sesi soalan kepada kerajaan di dewan rakyat pada hari Selasa.

Dia berdiri di tengah-tengah banjir ahli parlimen Hijau, Komunis dan LFI yang telah berpakaian hijau, putih, merah dan hitam untuk majlis itu dan mengatur tempat duduk mereka supayamereka kelihatan seperti bendera Palestin dari jauh.

“Tidak, tidak, tidak, tidak, tidak,” kata Speaker Parlimen Yael Braun-Pivet.

“Saya fikir perkara itu sangat jelas dan anda, seperti orang lain, dapat membaca peraturan kami,” katanya, meminta Keke dikenakan sekatan dan menangguhkan sementara sesi.

Rakannya anggota parlimen LFI Sebastien Delogu mengibarkan bendera pada sesi yang sama minggu lalu, menyebabkan beliau digantung selama dua minggu dan elaun parlimennya dipotong separuh selama dua bulan.

Peperangan Israel ke atas Gaza telah mencetuskan ketegangan di Perancis, sebuah negara yang mempunyai komuniti Yahudi terbesar selepas Israel dan Amerika Syarikat, serta komuniti Islam terbesar di Eropah.

Presiden Perancis Emmanuel Macron berkata beliau akan bersedia untuk mengiktiraf sebuah negara Palestin, tetapi langkah sedemikian harus “datang pada saat yang tepat” dan bukan berdasarkan “emosi”.

Jean-Noel Barrot, perwakilan menteri untuk Eropah, mengulangi pendirian ini di parlimen.

SUMBER: TRTWORLD DAN AGENSI

 

Related Articles

Back to top button