PalestinSemasa

Tentera israel halau rakyat Palestin yang berlindung di hospital Nasser

Tentera Israel telah menghalau paksa beribu-ribu rakyat Palestin yang mencari perlindungan di hospital Nasser di Khan Younis, selatan Gaza.

Saksi berkata pada hari Rabu, tentera Israel mengarahkan orang yang berlindung di situ meninggalkan hospital dengan tembakan askar Israel.

Tentera mengarahkan orang meninggalkan hospital dalam satu barisan dan menuju ke kawasan timur Khan Younis.

Kenderaan tentera terus mengepung hospital, manakala jentolak tentera sedang memusnahkan dinding hospital sebagai persediaan untuk menyerbu masuk, tambah saksi.

Pada hari Selasa, Kementerian Kesihatan di Gaza berkata beberapa rakyat Palestin dibunuh oleh tentera Israel ketika cuba keluar dari hospital Nasser.

WHO amat prihatin

Ketua Pertubuhan Kesihatan Sedunia berkata pertubuhan itu amat prihatin dengan keadaan di dalam dan sekitar hospital Nasser, yang telah dikepong oleh tentera israel.

“Orang awam dibunuh, menghalau orang yang mencari perlindungan, tembok utara dirobohkan: Saya bimbang dengan apa yang berlaku di Kompleks Perubatan Nasser di Gaza selepas dikepung selama kira-kira seminggu,” kata Tedros Ghebreyesus pada X pada hari Rabu.

“Kami amat bimbang tentang keselamatan pesakit dan kakitangan kesihatan berikutan peperangan yang semakin sengit di sekitar hospital. Kami ulangi, kesihatan MESTI dilindungi pada setiap masa,” kata Ghebreyesus pada Ahad, mengulangi gesaannya untuk gencatan senjata .

Sejak 22 Januari, bandar Khan Younis telah menyaksikan pencerobohan darat besar-besaran israel, memaksa puluhan ribu penduduk bandar itu meninggalkan kediaman mereka di bawah pengeboman besar israel.

Peperangan israel ke atas Gaza telah mendorong 85 peratus penduduk wilayah itu menjadi pelarian di tengah-tengah kekurangan makanan, air bersih dan ubat-ubatan yang teruk, manakala 60 peratus daripada infrastruktur wilayah itu telah rosak atau musnah, menurut PBB.

SUMBER: TRTWORLD DAN AGENSI

 

Related Articles

Back to top button