DuniaSemasa

Tentera Israel serang penduduk, wartawan Palestin di perkampungan Al-Atrash

NEGEV : Tentera Israel memusnahkan tanah milik Palestin di perkampungan Al-Atrash di padang pasir Negev, selatan Palestin yang diduduki 1948, sebelum menyerang dan menahan penduduk dan wartawan.

Mereka bertindak menyerbu perkampungan Al-Atrash, di mana lebih 4,500 penduduk Palestin tinggal di kawasan tersebut dan merobohkan kawasan besar tanah milik rakyat Palestin.

Mereka juga merobohkan khemah yang digunakan oleh keluarga Atrash di kampung al-Ruwais sebagai tempat berteduh.

Zionis Israel, bagaimanapun, menyerang dan menahan seorang wartawan Palestin dengan kejam ketika sedang membuat liputan mengenai kerja-kerja jentolak yang dilakukan oleh tentera di perkampungan Al-Atrash.

Tentera juga menyerang penduduk Palestin yang cuba menghalang mereka daripada memusnahkan tanah mereka dan telah menahan salah seorang daripada mereka.

Terdapat hampir 100,000 penduduk Palestin tinggal di 35 kampung Badwi di Negev dan tidak diiktiraf oleh kerajaan Israel yang menganggap penduduk Badwi di kampung-kampung ini sebagai penduduk haram dan tidak menyediakan perkhidmatan atau infrastruktur asas kepada mereka, termasuk elektrik, air, sistem kumbahan. , jalan raya, sekolah atau hospital.

-Quds News Network

 

Adli Effendy

Editor & News Anchor for Ummah Today

Related Articles

Back to top button