PalestinSemasa

Tentera Israel serbu pusat perlindungan di utara Gaza, usir warga Palestin yang hilang tempat tinggal

Tentera Israel yang menceroboh telah menyerbu beberapa sekolah tempat penduduk Palestin yang kehilangan kediaman berlindung dan mengusir mereka dalam kesejukan cuaca di utara Gaza.

Tentera Israel menyerbu ke beberapa sekolah di kawasan Al-Faluja di Jabalia, menendang wanita dan kanak-kanak keluar, dan menangkap lelaki Palestin, kata saksi mata kepada Agensi Anadolu.

Keadaan panik dan ketakutan berlaku di kalangan wanita dan kanak-kanak yang meninggalkan sekolah di bawah peluru dan tembakan Israel, tambah saksi mata. Mereka juga berkata mereka terpaksa meninggalkan pusat perlindungan dengan tangan kosong, tanpa air, makanan, atau selimut untuk melindungi mereka daripada kesejukan Disember.

Tentera Israel masih belum mengulas mengenai penyerbuan ke sekolah-sekolah, yang – seperti bangunan awam lain – sepatutnya dilarang untuk diserang, di bawah peraturan perang.

Beribu-ribu rakyat Palestin telah mencari tempat selamat di sekolah – terutamanya sekolah yang dikendalikan oleh agensi PBB untuk pelarian Palestin, atau UNRWA – untuk berteduh selepas mereka kehilangan tempat tinggal akibat pengeboman besar-besaran Israel di seluruh Gaza.

SUMBER : TRTWorld

Related Articles

Back to top button