PalestinSemasa

Tiada keamanan dan keselamatan untuk Israel tanpa negara Palestin : Borrell EU

Ketua Dasar Luar EU Josep Borell berkata tanpa negara Palestin, “tiada keamanan atau keselamatan bagi Israel.”

Borrell berada di Barcelona untuk forum lapan menteri Kesatuan untuk Mediterranean (UfM), yang bermula pada hari Isnin, dan dihadiri oleh wakil dari sekitar 40 negara untuk membincangkan konflik Israel-Palestin dan meletakkan asas untuk keamanan masa depan.

Bercakap di forum itu, Borrell berkata, “Dalam sejarah konflik yang serius, selalu ada saat apabila kegelapan boleh membawa kepada ufuk keamanan. Saya yakin bahawa di sebalik kejutan dan emosi, kedua-duanya rakyat komited untuk keamanan.”

Menteri Luar Sepanyol Jose Manuel Albares membentangkan rangka kerja yang beliau harap semua negara anggota yang hadir boleh bersetuju.

Ia termasuk menamatkan pertumpahan darah dan memastikan Gaza diserahkan kembali kepada Pihak Berkuasa Palestin apabila permusuhan berakhir.

“Hamas lebih daripada sekadar organisasi, ia adalah idea, ideologi. Dan anda tidak boleh membunuh idea melainkan anda boleh membuktikan bahawa anda mempunyai idea yang lebih baik. Untuk mengalahkan ideologi Hamas, rakyat Palestin memerlukan prospek politik yang boleh dipercayai untuk kenegaraan, “kata Borrell.

‘Penyelesaian dua keadaan’

Dalam ucapan pembukaan, menteri luar EU, Saudi dan Jordan semua berhujah keperluan untuk penyelesaian dua negara.

“Kita mesti berusaha untuk mengatasi krisis semasa dan bergerak ke arah pelan yang boleh dipercayai dan serius untuk keamanan. Tidak ada alternatif yang mampan untuk menggantikan penyelesaian dua negara,” kata Menteri Luar Arab Saudi Putera Faisal bin Farhan Al Saud, bercakap bagi pihak Pertubuhan Kerjasama Islam dan Liga Arab.

Albares berkata beliau berharap rundingan damai muktamad dapat diadakan “secepat mungkin supaya masyarakat antarabangsa dapat menyokong agenda itu.”

“Oleh kerana kedua-duanya mempunyai hak yang sama dan sah, mereka perlu berkongsi (tanah). Kita perlu membantu mereka bersetuju mengenainya. Sendirian, mereka tidak akan mampu,” kata Borrell.

Ketua dasar luar EU itu juga berkata bahawa dia “terkejut” mengetahui bahawa kerajaan Israel merancang untuk membina penempatan haram baharu.

Dia menyebut penempatan haram sebagai pelanggaran serius undang-undang antarabangsa.

Menteri Luar Jordan Ayman Safadi, bagi pihaknya, berkata, “Dengan memilih keamanan, kami tidak berpihak. Keamanan yang kami cari mesti memenuhi hak rakyat Palestin untuk kebebasan dan kenegaraan, dan mesti menangani kebimbangan sah Israel.”

Kesatuan untuk Mediterranean telah diasaskan 15 tahun yang lalu, berikutan Perjanjian Oslo dalam semangat keamanan dan kemakmuran bersama untuk wilayah Mediterranean.

“Hari ini realitinya adalah jelas — integrasi dan kerjasama serantau yang sebenar dan berkesan hanya boleh dicapai melalui keamanan yang adil dan berkekalan untuk Palestin, Israel dan seluruh wilayah, berdasarkan penyelesaian dua negara,” kata Nasser Kamel, setiausaha agung Kesatuan untuk Mediterranean.

Israel, salah seorang ahli pengasas, tidak menghantar perwakilan ke mesyuarat itu.

SUMBER: TRTWORLD DAN AGENSI

 

Related Articles

Back to top button