Semasa

Tiada kebocoran data berlaku dalam sistem di JPN – Hamzah

KUALA LUMPUR : Jabatan Pendaftaran Negara (JPN) mengesahkan tiada sebarang kebocoran maklumat dalam pangkalan data peribadi MyIdentiti,

Menurut Menteri Dalam Negeri Datuk Seri Hamzah Zainudin, ini kerana sistem kawalan keselamatan data ‘FireWall’ adalah sangat kukuh dan kesemua maklumat adalah dilindungi.

“Kementerian saya sentiasa memastikan keselamatan dan integriti data rakyat Malaysia yang berada di bawah jagaan JPN adalah terjamin.

“Jadi usah bimbang berkenaan data yang dipegang oleh JPN, kementerian saya akan memastikan semua agensi selepas ini yang menggunakan data MyIDENTITY daripada JPN segera mengambil langkah yang ketat,” katanya.

“JPN segera mengambil langkah keselamatan yang tinggi dan sentiasa mematuhi polisi penggunaan sistem myIDENTITY bagi mengelakkan kebocoran data daripada dicerobohi oleh pihak yang tidak bertanggungjawab,” katanya.

“Data itu didakwa berjumlah empat juta yang mengandungi maklumat rakyat Malaysia kelahiran 1979 hingga 1998 dan ia ditawarkan untuk jualan dengan harga 0.2 BTC (Bitcoin-Matawang Digital) yang bersamaan dengan RM35,495.

“Oleh yang demikian, JPN telah melaporkan perkara ini kepada pihak LHDN supaya membuat siasatan sama ada kebocoran data tersebut berlaku di agensi berkenaan,” katanya.

Beliau berkata, satu laporan polis juga telah dibuat oleh JPN pada Isnin lepas dan Suruhanjaya Komunikasi dan Multimedia Malaysia (MCMC) semalam bagi membolehkan siasatan segera dijalankan.

“Semalam, satu perbincangan bersama Pusat Penyelarasan Siber Negara (NC4) Agensi Keselamatan Siber Negara (NACSA) dan LHDN juga telah diadakan antaranya menyentuh isu serta kaedah perkongsian myIDENTITY dengan pihak LHDN serta kawalan keselamatan terhadap data berkaitan,” katanya.

Menurut Hamzah, JPN hanya berkongsi perkhidmatan myIDENTITY dengan beberapa agensi kerajaan bagi tujuan semakan dan pengesahan identiti warga Malaysia serta pemastautin tetap yang berurusan dengan agensi masing-masing.

“Selain itu, JPN juga mengesahkan tiada sebarang kes seperti demikian yang pernah berlaku sebelum ini,” katanya.

Oleh Hafeez Anuar

Related Articles

Back to top button