PalestinSemasa

Israel tidak peduli kebinasaan lingkungan : bunker buster digunakan di Gaza

Israel telah menggunakan pemusnah bunker yang mensasarkan pejuang Hamas di terowong Gaza, yang juga merupakan talian hayat bagi kawasan yang dikepung itu.

Kepulan asap semakin kerap muncul ketika pengeboman Israel di Semenanjung Gaza memasuki hari ketiga selepas Hamas melancarkan serangan mengejut ke atas Israel .

Dalam enklaf – disekat oleh darat, udara dan laut – labirin terowong adalah talian hayat Gaza, membawa masuk segala-galanya, daripada makanan dan senjata kepada bahan bakar.

Terowong itu juga merupakan pos-pos Hamas, bertindak sebagai penyimpanan dan portal penting bagi kumpulan bersenjata Palestin.

Pada masa ini, terdapat laporan yang tidak disahkan bahawa tentera Israel telah mensasarkan terowong di barat laut Gaza dengan menggunakan jenis bom berkuasa yang dikenali sebagai bunker busters.

Pemusnah bunker adalah “bom yang cukup kuat lagi mengerikan,” kata Yossi Mekelberg, pakar Israel di badan pemikir Chatham House yang berpangkalan di London, memberitahu Al Jazeera.

Bom itu menembusi jauh ke dalam tanah sebelum meletup dan mampu memusnahkan sasaran di dalam tanah.

Bunker buster pertama kali digunakan dalam Perang Dunia II untuk memusnahkan kilang roket bawah tanah Jerman.

Sejak terdapat bunker, terdapat senjata yang dibuat untuk memusnahkannya, terutamanya dari udara.

“Bahan letupan telah digunakan terhadap terowong selama lebih satu abad, dan pemusnah kubu telah digunakan sejak [Perang] Vietnam,” Patrick Bury, pensyarah kanan dalam peperangan dan menentang keganasan di Universiti Bath, memberitahu Al Jazeera.

Di manakah Israel mendapat senjata ini?

Tentera udara Israel memberi tumpuan untuk menyerang dan memusnahkan terowong bawah tanah dan kemudahan pengayaan uranium di Iran, dan ia mempunyai pelbagai jenis peluru yang semakin canggih dalam simpanannya. Ia dibuat di Amerika Syarikat dan di dalam negara.

Pada 2021, Israel meminta model GBU-72 yang lebih baharu daripada AS, satu perjanjian yang masih belum ditandatangani.

GBU-72 ialah pemusnah bunker yang paling canggih dan mampu menembusi 30m (100 kaki) ke dalam tanah atau 6m (20 kaki) konkrit dan menghancurkan apa-apa yang berdekatan dan menyebabkan gelombang kejutan.

Mengapa Israel menggunakan senjata ini?

Israel melaporkan penggunaan senjata ini dalam mensasarkan kedudukan Hamas di bawah tanah, kata Bury.

Menurut Mekelberg, semasa Perang Gaza 2014 , tentera Israel terperangkap dan terbunuh dalam terowong ketika cuba mensasarkan Hamas.

Penggunaan bunker busters membolehkan tentera Israel menyerang Hamas dari jauh tanpa mempertaruhkan tentera mereka sendiri, jelasnya.

Bunker buster bukan sahaja berkesan terhadap terowong dan kilang bawah tanah tetapi juga dalam merobohkan bangunan tinggi dan menara. Bom itu boleh memasuki bahagian atas bangunan dan menembusi sehingga ke asas, meruntuhkan keseluruhan bangunan.

Ketika perang semakin sengit, komander Israel “akan menggunakan apa sahaja yang mereka boleh” untuk melancarkan serangan terhadap Hamas, kata Mekelberg.

Menurut Konvensyen Geneva, peluru tugas berat itu hanya boleh digunakan dalam “keadaan ekstrem mempertahankan diri” dan dilarang untuk digunakan di kawasan yang mempunyai populasi awam yang tinggi.

Bagaimanapun, Israel berkemungkinan tidak mengambil berat tentang kebinasaan lingkungan, menurut Bury.

“Israel memilikinya dan akan menggunakannya. Saya tidak fikir mereka benar-benar mengambil berat tentang kebinasaan lingkungan pada masa ini,” katanya.

SUMBER : AL JAZEERA

 

Related Articles

Back to top button