SemasaSukan

UEFA kumpul dana bantu mangsa gempa Turkiye & Syria

NYON: Menjelang minggu peringkat akhir Liga Juara-Juara UEFA yang akan datang di Istanbul, Yayasan UEFA untuk Kanak-kanak akan mengumpul derma bagi membantu mereka yang terjejas akibat gempa bumi yang dahsyat di Turkiye dan Syria.

UEFA dengan kerjasama rapat dengan Persekutuan Bola Sepak Turki (TFF)  telah mengumumkan beberapa siri aktiviti mengumpul dana serta sokongan logistik dan moral untuk membantu mereka yang terjejas akibat gempa bumi terburuk era moden di Türkiye dan Syria pada Februari lalu.

Ini berikutan sumbangan awal €200,000 oleh UEFA dan rakan kongsinya, Yayasan UEFA untuk Kanak-kanak, bagi menyokong operasi kemanusiaan yang besar membantu mangsa melalui Tabung Gempa yang berdedikasi.

Menurut laman rasmi UEFA, persatuan ahli UEFA juga menyokong inisiatif pengumpulan dana dengan sumbangan bernilai lebih €900,000.

Aktiviti pengumpulan dana dan sokongan sekitar final akan termasuk:

  • Peminat dan pelawat di final Liga Juara-Juara UEFA tahun ini di Istanbul akan dijemput untuk ‘tap-to-donate’ dengan terminal yang disediakan oleh Mastercard, yang boleh didapati di Festival Juara UEFA, Stadium Olimpik Atatürk dan Zon Peminat.

Hasil derma itu akan menyokong projek bersama UEFA Foundation/Mastercard di Turki.

  • Sebuah konsert percuma, di mana artis akan menyeru untuk melakukan ‘tap-to-donate’ akan diadakan pada hari Ahad 11 Jun di Festival Juara UEFA di Taman Yenikapı. 

Artis terkemuka tempatan Ferman Akgül dan Can Şengün Orchestra & Friends akan menjadi tuan rumah kepada beberapa pemuzik Turki terbaik di pentas utama, bermula dari jam 19:00. Tiada tiket diperlukan untuk memasuki kawasan festival dan konsert.

  • Sebagai tambahan kepada terminal ‘tap-to-donate’, orang ramai akan dapat menderma melalui kod QR.
  • Sebagai sebahagian daripada kerja berterusan Yayasan UEFA untuk menyokong mereka yang terjejas, beberapa kanak-kanak yang terjejas akibat gempa bumi akan mengiringi pemain sebagai sebahagian daripada pengaktifan maskot pemain Mastercard dan pasukan pengadil pada perlawanan akhir ke padang.

Yayasan UEFA juga akan memberi peluang kepada dua kumpulan kanak-kanak dari wilayah terjejas untuk menghadiri sesi latihan pasukan rasmi kedua-dua finalis, Manchester City FC dan FC Internazionale Milano, pada hari sebelum perlawanan di Stadium Olimpik Atatürk.

  • Memandangkan penonton tidak dibenarkan membawa syiling ke dalam stadium di Türkiye mengikut peraturan tempatan, mana-mana syiling yang dikeluarkan sebelum penyertaan ke final juga akan didermakan kepada Tabung Gempa Bumi sebagai sokongan kepada mereka yang terjejas akibat gempa bumi di Türkiye dan Syria.

Sumbangan itu akan diagihkan oleh Yayasan UEFA untuk Kanak-kanak dengan kerjasama erat bersama TFF kepada pelbagai rakan kongsi yang aktif membantu komuniti terjejas. 

Rakan kongsi ini menawarkan sokongan kesihatan mental kepada kanak-kanak melalui inisiatif berkaitan bola sepak dan membantu pemulihan kanak-kanak yang mengalami kecederaan teruk akibat gempa bumi.

BACA JUGA
Aktivis MAPIM Malaysia tiba di Kahramanmaras

Related Articles

Back to top button