SemasaSyria

Penghilangan paksa di Syria: PBB diseru bentuk institusi antarabangsa baharu

DAMASCUS: Lebih 100,000 orang dianggarkan telah hilang secara paksa di Syria, majoriti oleh rejim Assad, tetapi kumpulan bersenjata dan pelampau lain, seperti ISIS, juga menggunakan amalan itu sebagai senjata perang, yang merupakan jenayah terhadap kemanusiaan.

Selama bertahun-tahun, mangsa yang terselamat dalam tahanan dan keluarga yang kehilangan orang tersayang telah bekerja bersama-sama, mengetuk setiap pintu menuntut jawapan tetapi tidak berhasil. Ini menjadi jelas bahawa krisis perkadaran ini memerlukan penyelesaian yang unik.

Kini terdapat peluang besar di hadapan, undian yang akan datang di Perhimpunan Agung PBB untuk menubuhkan sebuah institusi antarabangsa yang berdedikasi untuk mendedahkan nasib dan di mana hilangnya rakyat Syria.

Mengetahui kebenaran tentang apa yang berlaku kepada orang Syria yang hilang adalah langkah penting ke arah keadilan.

Kredit foto: The Syria Campaign

Menurut The Syria Campaign, mereka yang hilang termasuk ahli politik pembangkang, pembela hak asasi manusia, doktor, pekerja kemanusiaan, dan orang yang kebetulan datang dari kawasan yang menentang pemerintahan rejim Assad. 

Dalam kebanyakan kes, mereka ditahan di pusat bawah tanah yang tidak rasmi dan sempit di mana mereka tidak mempunyai akses atau komunikasi dengan dunia luar dan terdedah kepada keadaan yang mengerikan.

Keluarga mangsa yang hilang telah menderita selama bertahun-tahun tanpa berita tentang nasib orang tersayang mereka, tempat mereka ditahan, dan sama ada mereka masih hidup atau sudah mati.

Kredit fot: AFP

Beberapa keluarga telah mengenal pasti saudara mereka dalam ‘gambar Caesar’ yang tersebar, gambar penyeksaan yang mengejutkan yang diseludup keluar oleh pembelot tentera, tetapi ramai yang dinafikan pengesahan kematian mereka atau maklumat tentang tempat mereka dikebumikan.

Kumpulan yang diketuai keluarga dan mangsa tidak berhenti menyokong penubuhan institusi ini.

Pada Ogos, Setiausaha Agung PBB mengeluarkan laporan penting yang menyokong tuntutan tersebut dan menekankan kepentingan melibatkan keluarga dalam kerja institusi.

Banyak negara telah menyuarakan sokongan mereka terhadap institusi itu, dan kini sekumpulan negara anggota PBB telah meningkatkan untuk merangka resolusi untuk mewujudkan badan unik ini, yang memerlukan majoriti mudah di Perhimpunan Agung PBB untuk diluluskan.

Kesemua 193 ahli mengundi mempunyai hak yang sama, dan tiada negeri mempunyai kuasa veto.

Bagi puluhan ribu keluarga yang masih menunggu sebarang berita tentang kehilangan orang tersayang, undian ini adalah kilauan harapan.

MAPIM Malaysia menjemput sahabat peduli Ummah untuk sama menjayakan Misi Bantuan Kemanusiaan Syria. Justeru berikut bantuan terdesak yg diperlukan:

– RM250 bantuan selimut
– RM600 saham wakaf rumah pelarian
– RM500 bantuan ubat-ubatan
– RM250 bantuan food pack 1 bulan
– RM250 bantuan alat pemanas
– RM500 wakaf saham bina sekolah #40
– RM500 bantuan kitchen/kilang roti MAPIM
____
2 CARA MENYUMBANG
KE DANA BANTUAN KECEMASAN
MISI RESCUE SYRIA (MAPIM)
_____
1. Saudara yg prihatin boleh terus menyumbang melalui bank pilihan secara online (FPX):

INFAQ SEKARANG ▶️ www.rayuansyria.com

ATAU

2. Salurkan Sumbangan
Menerusi Maybank
SYRIA EMERGENCY APPEAL (DANA MAPIM)
Akaun No : 562834636987

Related Articles

Back to top button