Semasa

US Diisytihar Darurat Dengan 1,701 Kes Positif dan 40 Kematian, Trump Menafikan Gagal Bertindak Hadapi Krisis COVID-19

Satu pengisytiharan darurat telah dibuat oleh Presiden Amerika Syarikat Donald Trump setelah penularan wabak coronavirus ternyata gagal dibendung walaupun beliau pernah mengatakan rakyat US tidak ada sebab untuk panik sebelum ini.

Bagi mengawal situasi wabak COVID-19, AS kini telah menyekat kemasukan dari semua negara Eropah kecuali United Kingdom setelah pengumuman krisis pandemik dibuat oleh Pertubuhan Kesihatan Dunia (WHO) Rabu lalu.

Sebagai insentif untuk menangani  krisis wabak itu juga Trump meluluskan dana sebanyak $50 bilion setelah melihat ketidakstabilan di pasaran global dan kesan buruk dalam urusan harian orang ramai. Trump terus berkata bahawa dia membenarkan setiausaha kesihatannya untuk membatalkan peraturan tertentu untuk memberikan lebih banyak fleksibiliti kepada doktor dan hospital yang bertindak balas terhadap wabak tersebut.

Dalam pada itu Trump menafikan pendapat beberapa pakar kesihatan bahawa terdapat tindakan beliau sebelum ini yang telah meyebabkan krisis ini semakin parah. Beliau malah menegaskan masalah yang menyebabkan kelewatan dalam pengedaran kit yang diperlukan untuk menguji virus seperti yang dikaitkan dengannya adalah kesalahan daripada pentadbiran terdahulu.

Saya tidak bertanggungjawab sama sekali. Kami diberikan satu situasi dan kami diberi peraturan, peraturan dan spesifikasi dari masa yang berbeza.

–  Donald Trump

Antara langkah yang dijangkakan sebagai sebahagian daripada tindak balas kecemasan AS ialah:

  • Setiausaha Kesihatan AS Alex Azar dan pegawai kesihatan boleh mengecualikan undang-undang dan keperluan lesen tertentu, memberikan lebih banyak fleksibiliti kepada penyedia penjagaan kesihatan.
  • Hospital diminta untuk mengaktifkan rancangan kesediaan kecemasan mereka.
  • 500,000 ujian coronavirus tambahan akan disediakan pada awal minggu depan, walaupun pihak berkuasa tidak mengesyorkan ujian tanpa keperluan jelas; makmal swasta dan pemaju vaksin akan dapat menyediakan lima juta ujian koronavirus dalam bulan ini, walaupun pihak berkuasa tidak mengesyorkan ujian untuk mereka yang tidak mengalami gejala.
  • Faedah ke atas semua pinjaman pelajar hendaklah diketepikan sehingga notis selanjutnya sebagai langkah untuk meringankan beban pelajar sebagai universiti dan kolej di seluruh negara.

Ilham Azmi

I believe words are more powerful than guns.

Related Articles

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Back to top button