DuniaSemasa

Wanita Islam yang dirogol terkejut dengan pembebasan 11 lelaki

Oleh Khairulanwar Dahlan – Wartawan Pelatih Ummah Today

GUJERAT: Seorang wanita Islam yang dirogol beramai-ramai oleh perusuh malah turut membunuh anak perempuannya berusia tiga tahun dan 13 ahli keluarganya yang lain, menyatakan rasa tidak percaya dengan pembebasan 11 lelaki yang dipenjarakan kerana jenayah itu.

Kumpulan lelaki itu dibebaskan pada hari Isnin minggu lalu selepas menjalani hukuman penjara seumur hidup selama 14 tahun.

Dibawah undang-undang India, selepas 14 tahun beberapa banduan boleh dibebaskan dengan pengampunan bersyarat. Mereka hendaklah memenuhi beberapa kriteria tertentu berkaitan dengan kelakuan.

Bilkis Bano dan suaminya seperti tidak percaya apabila kumpulan lelaki yang telah membuatkan keluarganya sengsara telah dibebaskan.

“Hari ini, saya hanya boleh mengatakan ini, manakah keadilan untuk wanita ? Saya cuba untuk mempercayai mahkamah tertinggi di negara ini. Saya cuba untuk mempercayai sistem dan saya perlahan-lahan belajar untuk hidup dengan trauma yang sedang saya alami.

Pembebasan banduan ini telah merampas ketenangan saya dan menggoyahkan kepercayaan saya terhadap keadilan” – kata Bano dalam satu kenyataan yang dikeluarkan melalui peguamnya pada hari rabu

Serangan itu berlaku semasa serangan pogrom anti-Muslim 2002 di Gujerat. Bagi orang India Muslim, pembebasan itu telah membangkitkan kengerian rusuhan anti-Muslim. Dalam tiga hari lebih daripada 1000 orang, lebih ratusan orang Islam meninggal dan ratusan monumen Islam lain dimusnahkan atau dirosakkan.

Pada 3 Mac 2022, kumpulan perusuh telah merogol Bano di sebuah kampung berhampiran Ahmedabad. Ketika itu dia berusia 19 tahun dan sedang mengandung.

Ibunya turut dirogol dan anak perempuannya yang berusia 3 tahun dibunuh. Bano hanya terselamat kerana kumpulan perusuh tersebut menyangka dia sudah mati.

Secara keseluruhan,14 ahli keluarganya telah diserang. Hanya Bano, anak saudara dan dan seorang lagi lelaki terselamat. Mayat enam saudara maranya tidak pernah ditemui. Ia mengambil perjuangan yang panjang di mahkamah sebelum lelaki itu akhirnya disabitkan kesalahan pada tahun 2008.

Namun keputusan kerajaan membebaskan lelaki itu yang mana negara sedang diperintah parti nasionalis Hindu Bharatiya Janata (BJP) telah mencetuskan kemarahan dalam kalangan masyarakat dan pembangkang.

Bagi kebanyakkan pengkritik BJP, ia adalah satu lagi penghinaan kepada orang India Muslim, yang sudah berasa terpinggir dan disasarkan oleh kumpulan pinggir BJP.

Rahul Gandhi, ketua parti Kongres pembangkang, berkata keputusan itu menghina ucapan Narendra Modi pada Hari Kemerdekaan awal minggu ini apabila perdana menteri menggesa orang India mengubah mentaliti mereka terhadap wanita dan bercakap mengenai “ nari shakti ” atau kuasa wanita.

“Adalah penting dalam pertuturan dan tingkah laku, kita tidak melakukan apa-apa yang merendahkan maruah wanita,” kata Modi.

Gandhi tweet pada hari Rabu: “Perdana Menteri, seluruh negara melihat perbezaan antara kata-kata dan perbuatan anda.”

Asaduddin Owaisi, seorang ahli politik Islam, turut mengecam pembebasan itu. “Negara sedang memerhatikan bagaimana BJP hanya memberi kata-kata kepada pemerkasaan dan penghormatan wanita terhadap wanita. Tetapi apabila datang kepada wanita Islam, mereka melupakan mereka.”

Sesetengah pakar undang-undang berkata pelepasan itu bertentangan dengan garis panduan yang menetapkan bahawa dasar pengampunan bukan untuk perogol dan pembunuh yang disabitkan kesalahan. Yang lain berkata semua banduan berhak mendapatnya setelah mereka berkhidmat selama 14 tahun.

“Ini adalah keputusan negara penal majoritarian dan menandakan impunitas untuk jenayah kebencian,” kata peguam dan aktivis hak asasi manusia Vrinda Grover. “Mesej itu jelas untuk wanita – negara akan melepaskan kemarahan undang-undang secara selektif … Agama nampaknya menjadi kriteria untuk memberi ganjaran kepada banduan dengan pembebasan awal dari penjara.”

Bagi keluarga Bano, kawasan kelabu undang-undang dan perbalahan politik bukanlah perkara utama dalam fikiran mereka. Mereka tertanya-tanya sama ada mereka akan berasa selamat lagi, dengan perogolnya pulang ke kampung mereka berdekatan.

Kekecewaan mereka ditambah lagi dengan lelaki itu disambut dengan kalungan bunga dan gula-gula semasa mereka meninggalkan penjara.

Bano berkata: “Saya merayu kepada kerajaan Gujerat, tolong batalkan bahaya ini. Kembalikan hak saya untuk hidup tanpa rasa takut dan aman. Tolong pastikan saya dan keluarga saya selamat.”

Related Articles

Back to top button