SemasaSyria

13 maut dalam runtuhan bangunan di Syria

GUNUNG SIMEON: Tiga belas mangsa termasuk kanak-kanak terkorban dalam runtuhan bangunan di kawasan kejiranan di bandar Aleppo, utara Syria, awal pagi Ahad.

Bangunan lima tingkat itu menempatkan kira-kira 30 orang di kejiranan Sheikh Maksoud yang berada di bawah kawalan Pasukan Demokratik Syria pimpinan Kurdish yang disokong Amerika Syarikat (AS).

Kebocoran air dipercayai melemahkan struktur asas bangunan.

Puluhan anggota bomba, responden pertama dan penduduk diselubungi serpihan serta debu ketika mencari mangsa yang terselamat dalam runtuhan dengan menggunakan gerudi termasuk jentolak.

Beberapa ahli keluarga mangsa dilihat menunggu dengan cemas di kawasan berhampiran, manakala yang lain meratap di pintu masuk hospital berhampiran sebaik mayat tiba dengan ambulans dan di belakang trak.

Agensi berita di kawasan Kurdish, Hawar News, sebelum itu melaporkan tujuh orang terbunuh dan tiga lain cedera, dua daripadanya kritikal.

Kebanyakan bangunan di Aleppo musnah atau rosak ketika konflik Syria selama 11 tahun, yang mengorbankan ratusan ribu dan kehilangan separuh penduduknya.

Walaupun kerajaan Syria di bawah Presiden Bashar Assad berjaya merampas semula Aleppo daripada kumpulan penentang bersenjata, Sheikh Maksoud antara beberapa kawasan kejiranan yang dikawal tentera Kurdish.

Aleppo adalah bandar terbesar dan pernah menjadi pusat komersial Syria.

BACA JUGA
Syria umpama kem ‘penjara udara terbuka’ kanak-kanak

MAPIM Malaysia menjemput sahabat peduli Ummah untuk sama menjayakan Misi Bantuan Kemanusiaan Syria. Justeru berikut bantuan terdesak yg diperlukan:

– RM250 bantuan selimut
– RM600 saham wakaf rumah pelarian
– RM500 bantuan ubat-ubatan
– RM250 bantuan food pack 1 bulan
– RM250 bantuan alat pemanas
– RM500 wakaf saham bina sekolah #40
– RM500 bantuan kitchen/kilang roti MAPIM
____
2 CARA MENYUMBANG
KE DANA BANTUAN KECEMASAN
MISI RESCUE SYRIA (MAPIM)
_____
1. Saudara yg prihatin boleh terus menyumbang melalui bank pilihan secara online (FPX):

INFAQ SEKARANG ▶️ www.rayuansyria.com

ATAU

2. Salurkan Sumbangan
Menerusi Maybank
SYRIA EMERGENCY APPEAL (DANA MAPIM)
Akaun No : 562834636987

Adli Effendy

Editor & News Anchor for Ummah Today

Related Articles

Back to top button