PalestinSemasa

Bayi di Gaza diselamatkan dari rahim ibu yang terbunuh dalam serangan israel

Seorang bayi perempuan dilahirkan dari rahim seorang warga Palestin yang terbunuh bersama suami dan anak perempuannya akibat serangan israel di bandar Rafah di Gaza, di mana 19 orang turut maut, kata pegawai kesihatan Palestin.

Mangsa yang maut, terbunuh dalam pengeboman di dua rumah, ia termasuk 13 kanak-kanak daripada satu keluarga, kata mereka.

Bayi itu, seberat 1.4 kg dan dilahirkan dalam pembedahan C-section, stabil dan beransur pulih, kata Mohammed Salama, seorang doktor yang menjaganya.

Ibunya, Sabreen Al Sakani, telah hamil 30 minggu.

Bayi itu diletakkan di dalam inkubator di hospital Rafah bersama bayi lain, dengan tanda, “Bayi syahid Sabreen Al Sakani” ditulis pada pita di dadanya.

Anak perempuan Sakani, Malak, yang terbunuh dalam serangan itu, mahu menamakan adik barunya Rouh, yang bermaksud roh dalam bahasa Arab, kata bapa saudaranya Rami Al Sheikh. 

“Gadis kecil Malak gembira kerana adiknya akan lahir ke dunia,” katanya.

Bayi itu akan tinggal di hospital selama tiga hingga empat minggu, kata Salama, doktor. “Selepas itu, kita akan melihat tentang nasibnya, dan ke mana anak ini akan pergi, kepada keluarga, kepada ibu saudara atau bapa saudara atau datuk nenek. Ini adalah tragedi besar. Walaupun anak ini terselamat, dia dilahirkan sebagai yatim piatu,” katanya.

Tiga belas kanak-kanak terbunuh dalam serangan di rumah kedua, milik keluarga Abdel Aal, menurut pegawai kesihatan Palestin. Dua wanita turut terbunuh dalam serangan itu.

“Adakah anda melihat ada lelaki yang terbunuh? Semuanya wanita dan kanak-kanak,” katanya. “Seluruh keturunan saya telah dihapuskan, bersama isteri, anak-anak dan semuanya.”

Mohammad al Behairi berkata, anak perempuan dan cucunya masih berada di bawah runtuhan.

Lebih separuh daripada 2.3 juta penduduk Gaza telah berkerumun ke Rafah, mencari perlindungan daripada serangan israel yang telah memusnahkan sebahagian besar Gaza sejak enam bulan lalu.

israel mengancam serangan darat ke kawasan itu.

Presiden Joe Biden menggesa israel supaya tidak melancarkan serangan besar-besaran di Rafah bagi mengelak lebih ramai orang awam Palestin terkorban.

Pihak berkuasa kesihatan Palestin berkata lebih 34,000 orang telah terbunuh dalam serangan israel, yang bermula pada 7 Oktober.

Kementerian kesihatan Palestin berkata pada hari Ahad bahawa serangan tentera israel membunuh 48 rakyat Palestin dan mencederakan 79 yang lain di seluruh Gaza dalam tempoh 24 jam.

Abu Jehad, seorang penduduk Kota Gaza yang berlindung di Rafah bersama keluarganya, berkata dia takut israel akan menyerang Rafah melainkan gencatan senjata dicapai, dan dia perlu melarikan diri sekali lagi.

“Kami terperangkap dan semua orang menunggu giliran untuk mati,” kata Abu Jehad, yang dihubungi melalui telefon.

SUMBER: REUTERS

 

Related Articles

Back to top button