DuniaSemasa

Angka kematian meningkat selepas gempa bumi baru melanda sempadan Turkiye-Syria

ANTAKYA : Enam orang terbunuh dalam gempa bumi yang melanda wilayah sempadan Turkiye dan Syria pada Isnin, 20 Februari 2023.

Gempa kali ini dengan magnitud 6.4, berpusat berhampiran bandar Antakya di selatan Turkiye juga dirasai di Syria, Mesir dan Lubnan. Ia melanda pada kedalaman 10 km (6.2 batu), kata Pusat Seismologi Mediterranean Eropah (EMSC).

Pasukan penyelamat menaiki tangga untuk memasuki satu bangunan di mana beberapa orang telah terperangkap selepas gegaran terbaru. Gempa itu berlaku ketika orang ramai berada di dalam bangunan yang sudah rosak untuk mendapatkan harta benda sebelum ia dirobohkan.

Menteri Kesihatan Turki Fahrettin Koca berkata 294 orang cedera dalam gempa bumi petang Isnin, dengan 18 cedera parah dan dibawa ke hospital di Adana serta Dortyol.

Di Samandag, di mana Pihak Berkuasa Pengurusan Bencana dan Kecemasan negara AFAD telah melaporkan seorang maut pada hari Isnin, penduduk berkata lebih banyak bangunan runtuh tetapi sebahagian besar penduduk di bandar itu telah melarikan diri selepas gempa bumi awal.

Angka kematian akibat gempa bumi dua minggu lalu meningkat kepada 41,156 di Turkiye, kata AFAD pada Isnin, dan ia dijangka meningkat lebih jauh, dengan 385,000 pangsapuri dilaporkan telah musnah atau rosak teruk serta ramai orang masih hilang.

Presiden Tayyip Erdogan berkata kerja pembinaan di hampir 200,000 pangsapuri di 11 wilayah Turkiye yang dilanda gempa bumi akan dimulakan bulan depan.

Bagi anda yang ingin turut serta dalam Misi Bantuan Kecemasan Gempa Turkiye – Syria, boleh terus menyalurkan sumbangan menerusi

Tabung Kemanusiaan MAPIM

Akaun Maybank  : 5622 6354 0066

MAPIM Malaysia boleh dihubungi menerusi talian Hotline MAPIM Malaysia iaitu 1300-888-038 (Isnin-Jumaat 9am-6pm) atau whatapps 012-800-2016

Ikuti update terkini
https://t.me/MapimMalaysia

Related Articles

Back to top button