DuniaSemasa

Arab Saudi, Syria gesa hentikan kehadiran tentera asing di tanah Syria

RIYADH: Menteri Luar Syria, Faisal Mekdad dan rakan sejawatannya dari Arab Saudi, Putera Faisal bin Farhan Al Saud telah menyeru agar dihentikan kehadiran tentera asing ke atas tanah Syria dan campur tangan Barat di negara Arab itu, ketika kedua-dua negara menyambung semula hubungan diplomatik selepas lebih sedekad.

Dalam satu kenyataan bersama yang dikeluarkan selepas pertemuan antara dua diplomat tertinggi di bandar pelabuhan Laut Merah Jeddah pada petang Rabu, kedua-dua pihak bersetuju untuk menyambung semula perkhidmatan konsular dan penerbangan terus antara Damsyik dan Riyadh, dan bekerjasama antara satu sama lain untuk meningkatkan keselamatan serantau dan memerangi segala bentuk keganasan.

Menerut AlahedNews, mereka juga membincangkan langkah-langkah yang perlu untuk mencapai penyelesaian politik yang komprehensif kepada krisis di Syria dan menamatkan semua kesannya selain menjamin perdamaian nasional, menyumbang kepada kembalinya Syria ke negara Arab dan peranan semula jadinya di dunia Arab.

Dalam kenyataan bersama itu, kedua-dua pihak bersetuju mengenai keperluan bagi negara Syria untuk menegaskan kawalannya ke atas semua wilayahnya dan menamatkan kehadiran semua pasukan asing.

Tentera Amerika Syarikat (AS) telah menempatkan pasukan dan peralatannya di timur laut Syria tanpa persetujuan kerajaan Syria dengan Pentagon mendakwa bahawa penempatan itu bertujuan untuk menghalang medan minyak di kawasan itu daripada jatuh ke tangan Daesh Wahabi atau pengganas ISIS.

Damsyik bagaimanapun, berkata penempatan AS bertujuan untuk merompak sumber semula jadi Syria. Bekas Presiden AS, Donald Trump beberapa kali mengakui bahawa tentera Amerika berada di negara Arab untuk kekayaan minyaknya.

Diplomat tertinggi Syria dan Saudi juga menekankan keperluan untuk menangani kesulitan kemanusiaan dan mewujudkan persekitaran yang sesuai untuk bekalan bantuan sampai ke semua bahagian Syria, menurut kenyataan itu.

Mereka menekankan kepentingan kepulangan pelarian Syria dan individu pelarian dalaman ke tanah air mereka, selain memerlukan langkah untuk menstabilkan keadaan di Syria.

Menteri luar Syria itu mendarat di Jeddah pada hari Rabu dalam lawatan pertama seorang diplomat kanan Syria ke kerajaan itu dalam lebih sedekad, petanda utama bahawa pengasingan serantau Syria hampir berakhir.

Perjalanan Mekdad ke kerajaan itu berlaku dua hari sebelum Arab Saudi menjadi tuan rumah mesyuarat menteri luar serantau untuk membincangkan kembalinya Syria ke Liga Arab.

Pada Mac 2012, Arab Saudi menutup kedutaannya di Damsyik dan kemudian memutuskan hubungan diplomatik dengan kerajaan Syria. Riyadh juga membiayai militan Takfiri yang ingin menggulingkan Assad.

Kejayaan diplomatik itu boleh menunjukkan bagaimana perjanjian antara Tehran dan Riyadh boleh memainkan peranan dalam penyelesaian krisis lain di rantau Timur Tengah.

Related Articles

Back to top button