PalestinSemasa

‘Netanyahu boleh panjangkan perang Gaza untuk tujuan politik’: Biden

Presiden AS Joe Biden berkata pemimpin israel Benjamin Netanyahu mungkin melengahkan untuk menamatkan perang Gaza atas sebab politik, menurut wawancara dengan majalah Time.

Komen dalam wawancara 28 Mei itu dibuat beberapa hari sebelum Biden memperincikan cadangan gencatan senjata di Gaza, dan ketika perdana menteri israel bergelut dengan perpecahan politik di negara sendiri.

Ditanya sama ada dia fikir Netanyahu memanjangkan perang atas sebab politik, Biden berkata pada hari Selasa: “Terdapat banyak sebab untuk orang membuat kesimpulan itu.”

Biden juga berkata tidak pasti sama ada tentera israel telah melakukan jenayah perang di Gaza.

Dia menolak dakwaan bahawa israel menggunakan kebuluran orang awam sebagai kaedah peperangan, tetapi berkata: “Saya fikir mereka telah terlibat dalam aktiviti yang tidak wajar.”

Biden berkata beliau memberi amaran kepada israel agar tidak melakukan kesilapan yang sama yang dilakukan AS selepas serangan 11 September 2001 yang membawa kepada “peperangan yang tidak berkesudahan.”

“Dan mereka membuat kesilapan itu,” katanya.

‘Di luar norma diplomatik’

Jurucakap kerajaan israel David Mencer, ditanya mengenai wawancara itu, dan berkata ia adalah di luar norma diplomatik setiap negara untuk Biden membuat komen sedemikian mengenai Netanyahu.

Bulan lalu, pendakwa Mahkamah Jenayah Antarabangsa di The Hague meminta waran tangkap untuk Netanyahu dan menteri pertahanannya, berhubung dakwaan jenayah perang.

Tinjauan pendapat menunjukkan kebanyakan rakyat israel menyokong perang tetapi menyalahkan Netanyahu atas kegagalan keselamatan dan akan mengundinya jika ada pilihan raya.

Protes jalanan besar-besaran telah menjadi acara mingguan, menarik puluhan ribu menuntut kerajaan berbuat lebih banyak untuk membawa pulang tebusan yang menyeru Netanyahu berundur.

SUMBER: TRTWORLD DAN AGENSI

 

Related Articles

Back to top button