Semasa

Bahrain putuskan hubungan dagang dengan Israel, panggil semula duta berhubung serangan ke atas Gaza

Dewan rendah parlimen Bahrain mengumumkan menghentikan hubungan ekonomi dengan Israel dan memanggil pulang duta di kedua-dua pihak berhubung serangan Israel ke atas Gaza, walaupun tiada pengesahan kerajaan.

Pada hari Khamis, kementerian luar Israel berkata ia tidak dimaklumkan tentang sebarang keputusan oleh Bahrain. Jika disahkan, ia akan menjadi langkah pertama seumpama itu oleh salah satu sekutu Arab Teluk Israel.

“Majlis Perwakilan mengesahkan bahawa duta Israel ke Kerajaan Bahrain telah meninggalkan Bahrain, dan Kerajaan Bahrain memutuskan untuk memanggil pulang duta Bahrain dari Israel,” kata satu kenyataan.

“Hubungan ekonomi dengan Israel juga telah dihentikan,” kata kenyataan dewan rakyat.

“Tindakan itu adalah untuk menyokong perjuangan Palestin dan hak sah rakyat Palestin yang bersaudara”, katanya.

Abdulnabi Salman, timbalan speaker pertama parlimen, mengesahkan keputusan itu, berkata, “Konflik yang berterusan di Gaza tidak ditolak ansur dengan senyap.”

Demonstrasi mengecam serangan Israel

Bahrain dan Israel menjalin hubungan diplomatik pada 2020 sebagai sebahagian daripada Perjanjian Abraham yang diuruskan oleh AS. Di bawah perjanjian itu, Israel juga menjalin hubungan dengan Emiriah Arab Bersatu dan Maghribi.

“Kami ingin menjelaskan bahawa tiada sebarang pengumuman atau keputusan diterima daripada kerajaan Bahrain dan kerajaan Israel berhubung pemulangan duta negara-negara ini,” kata kementerian luar Israel.

“Hubungan antara Israel dan Bahrain adalah stabil,” tambahnya.

Tindakan itu dibuat hampir sebulan selepas Israel tidak henti-henti mengebom Gaza yang membunuh lebih 9,000 orang, dua pertiga daripadanya wanita dan kanak-kanak.

Bahrain, yang bertindak tegas terhadap protes pro-demokrasi pada 2011, telah menyaksikan beberapa siri tunjuk perasaan dalam beberapa minggu kebelakangan ini yang mengecam serangan Israel.

Baru-baru ini pada September, Bahrain dan Israel bersetuju meningkatkan hubungan perdagangan semasa lawatan menteri luar Israel Eli Cohen ke Manama untuk merasmikan kedutaan baru Israel.

SUMBER: TRTWORLD DAN AGENSI

 

Related Articles

Back to top button