PalestinSemasa

‘Masa semakin suntuk’ untuk cegah pembunuhan beramai-ramai di Gaza : Pakar PBB

Sekumpulan pakar hak asasi manusia yang diberi mandat oleh PBB, termasuk pelapor khas mengenai wilayah Palestin yang dijajah, telah memaklumkan bahawa masa semakin suntuk untuk mencegah pembunuhan beramai-ramai dan malapetaka kemanusiaan di Gaza.

“Kami yakin rakyat Palestin berada dalam risiko besar pembunuhan beramai-ramai,” kata pakar dalam satu kenyataan bersama pada Khamis.

“Masanya untuk bertindak sekarang. Sekutu Israel juga memikul tanggungjawab dan mesti bertindak untuk mengelakkan akibat buruknya.”

Pelapor khas PBB tidak dibayar. Mereka tidak bercakap untuk Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu tetapi melaporkan penemuan mereka sebagai sebahagian daripada mekanisme pencarian fakta dan pemantauan majlis.

“Keadaan di Gaza telah mencapai titik akhir bencana,” kata pakar itu, memberi amaran tentang keperluan untuk makanan, air, ubat-ubatan, bahan api serta risiko bahaya kesihatan yang meningkat.

Lebih 9,000 orang terbunuh di Gaza

Kenyataan itu ditandatangani oleh Francesca Albanese, pelapor khas mengenai situasi hak asasi manusia di wilayah Palestin yang dijajah sejak 1967.

Israel telah membedil Gaza dengan hebat sejak 7 Oktober, membunuh 1,400 orang dan menculik sekurang-kurangnya 240 yang lain, termasuk kanak-kanak, menurut pegawai Israel.

Kementerian Kesihatan Gaza berkata lebih 9,000 orang telah dibunuh oleh Israel, kebanyakannya wanita dan kanak-kanak.

SUMBER: TRTWORLD DAN AGENSI

 

Related Articles

Back to top button