PalestinSemasa

Penyokong Palestin di kolej dan universiti Amerika disekat hak untuk bersuara

Washington, DC – Sebuah kumpulan hak sivil terkemuka di Amerika Syarikat menggesa kolej dan universiti supaya menghormati kebebasan bersuara dan menentang gesaan untuk menyiasat atau membubarkan pertubuhan pelajar yang berhimpun bagi pihak Palestin.

Dalam surat terbuka kepada institusi akademik pada hari Rabu, Kesatuan Kebebasan Awam Amerika (ACLU) memberi amaran terhadap usaha bermotif politik yang boleh “memusnahkan asas di mana komuniti akademik dibina”.

Surat itu ditulis di tengah-tengah ketegangan yang memuncak di kalangan akademia AS, ketika perang Israel-Hamas memasuki hari ke-26. Beberapa kampus melaporkan untuk bertindak keras terhadap pengkritik kempen ketenteraan Israel yang sedang berlangsung di Gaza, di mana dianggarkan 8,796 rakyat Palestin telah terbunuh.

“Sebuah kolej atau universiti, sama ada awam atau swasta, tidak dapat memenuhi misinya sebagai forum untuk perdebatan jika pemimpin memulakan penyiasatan tidak berasas terhadap mereka yang menyatakan pandangan yang tidak disenangi oleh mereka,” bunyi surat ACLU itu.

Ancaman kepada pembiayaan universiti

Sejak meletusnya perang pada 7 Oktober, perdebatan mengenai konflik itu semakin rancak di kampus kolej.

Ahli politik Republikan telah mensasarkan pengkritik Israel di universiti, sehingga mengancam untuk menahan dana persekutuan jika pentadbir kampus tidak menghalang aktivisme hak Palestin.

Senator Tim Scott, calon Republikan dalam pemilihan presiden 2024, telah membentangkan undang-undang untuk “membatalkan pembiayaan pendidikan persekutuan untuk kolej dan universiti yang menjaja antisemitisme”, memetik festival sastera Palestin di Universiti Pennsylvania sebagai contoh.

Dan State University System of Florida menggesa institusi awam di bawah kawalannya untuk membubarkan kumpulan advokasi Students for Justice in Palestine (SPJ), atas dakwaan ada kaitan dengan “kumpulan pengganas”.

Keputusan itu, kata sistem universiti negeri, dibuat dengan berunding dengan Gabenor Florida Ron DeSantis , seorang lagi calon presiden Republikan.

Liga Anti-Fitnah dan Pusat Brandeis, dua kumpulan pro-Israel, juga mengeluarkan surat bersama kepada universiti minggu ini, menggesa siasatan terhadap kumpulan – Mahasiswa untuk Keadilan di Palestin (SJP).

“Kami menyeru pemimpin universiti untuk segera menyiasat SJP sama ada mereka mempunyai sumber pembiayaan yang tidak wajar, pelanggaran tata kelakuan kampus, pelanggaran undang-undang negeri atau persekutuan, atau memberikan sokongan material kepada Hamas ”. – petikan surat ADL.

Merekajuga memberi amaran bahawa jika universiti gagal menyemak aktiviti bahagian SJP, mereka mungkin melanggar hak undang-undang pelajar Yahudi untuk bebas daripada gangguan dan diskriminasi di kampus.

Pada hari Rabu, ACLU secara khusus menolak gesaan ADL untuk “penyiasatan menyeluruh” terhadap organisasi pelajar.

Kumpulan itu mengakui bahawa perang di Gaza telah mengejutkan kampus di seluruh negara dan membawa kepada peningkatan dalam ancaman dan kebimbangan mengenai keselamatan.

Ramai penyokong hak asasi Palestin telah mengadu tentang taktik intimidasi, dimalukan di hadapan orang ramai di mana maklumat peribadi mereka disebarkan secara terbuka, selalunya dalam talian.

Sesetengah pelajar juga bimbang prospek kerjaya mereka terancam jika mereka bersuara. Sebagai contoh, seorang profesor undang-undang di University of California, Berkeley, menerbitkan Wall Street Journal op-ed bulan lepas bertajuk Don’t Hire My Anti-Semitic Law Students, merujuk kepada aktivis pelajar yang menentang Zionisme.

Pelajar Yahudi juga telah melaporkan insiden anti-Semitik, termasuk ancaman ganas dalam talian di Universiti Cornell, sebuah sekolah Ivy League yang berprestij. Pada hari Rabu, polis menahan pelajar Cornell berusia 21 tahun Patrick Dai atas dakwaan mengancam membunuh dan merogol orang Yahudi.

ACLU berkata walaupun ia tidak memihak dalam konflik di luar negara, ia sangat menentang usaha untuk menyekat kebebasan bersuara, kebebasan pergaulan dan kebebasan akademik.

“Atas prinsip tersebut, kami menggesa anda untuk menolak panggilan untuk menyiasat, membubarkan, atau menghukum kumpulan pelajar berdasarkan penggunaan hak kebebasan bersuara mereka,” kata surat itu.

ACLU juga mengecam keputusan sistem universiti Florida untuk menyahaktifkan bahagian SPJ nya.

“Kami menggesa anda untuk berpegang teguh pada tradisi negara kita dan menolak gesaan tidak berasas untuk menyiasat atau menghukum kumpulan pelajar kerana menggunakan hak kebebasan bersuara mereka.”

SUMBER : AL JAZEERA

 

Related Articles

Back to top button