Semasa

Bangladesh gesa pemimpin dunia mainkan peranan bantu krisis Rohingya

DHAKA : Bangladesh menggesa Kesatuan Eropah (EU) untuk memainkan peranan yang lebih aktif dalam memastikan syarat untuk  membawa pulang lebih satu juta pelarian Rohingya yang melarikan diri dari negara jiran Myanmar.

Kira-kira 1.1 juta pelarian yang kini menjadi menetap di Bangladesh di kem pelarian daerah selatan Cox’s Bazar atas alasan kemanusiaan telah menjadi beban berat bagi negara Asia Selatan.

Dalam mesyuarat yang diadakan pada hari Khamis, Momen meminta agar EU mengambil langkah yang lebih berkesan untuk mewujudkan persekitaran yang kondusif di Myanmar bagi membawa pulang Rohingya dalam jangka panjang yang telah melarikan diri dari Negara Rakhine di Myanmar berikutan tindakan keras tentera yang ganas pada bulan Ogos 2017.

Beliau menjelaskan bahawa melindungi sebahagian besar penduduk telah “menanggung kos sosial, ekonomi dan persekitaran yang sangat tinggi untuk Bangladesh.”

Oleh itu, Borell mengucapkan terima kasih kepada Bangladesh atas usaha kemanusiaan untuk Rohingya dan meyakinkannya bahawa EU akan “bekerjasama dengan Bangladesh dan masyarakat antarabangsa untuk memastikan kepulangan warga Rohingya,” tambah kenyataan itu.

Momen juga membangkitkan isu dana iklim tahunan $ 100 bilion yang dijanjikan oleh negara maju, mendesak EU untuk memenuhi janjinya.

-AGENSI

Oleh Hafeez Anuar

Related Articles

Back to top button