DuniaSemasa

Banjir Libya : Angka kematian dijangka melebihi 10,000 orang

Derna – Angka kematian akibat banjir besar di bandar Derna di timur Libya telah meningkat kepada 5,300, lapor agensi berita rasmi negara itu.

Dalam satu kenyataan pada hari Selasa, Kementerian Dalam Negeri di timur Libya kerajaan yang dilantik oleh Dewan Rakyat berkata bahawa beribu-ribu orang masih hilang.

Terdahulu, Tareq al Kharaz, jurucakap Kementerian Dalam Negeri yang berpangkalan di timur, memberitahu Anadolu bahawa kira-kira 1,300 mayat setakat ini telah dikebumikan selepas dikenal pasti oleh keluarga.

“Seluruh keluarga telah lenyap akibat ribut maut,” kata Kharaz. “Ramai mayat tidak dapat dikenal pasti dan tidak dikebumikan.”

Jurucakap Libya menjangkakan angka kematian di Derna meningkat lebih 10,000 orang akibat kerosakan besar pada infrastruktur- infrastruktur di bandar itu.

Ambulans dan Perkhidmatan Kecemasan Libya sebelum ini meletakkan angka kematian akibat banjir di Derna pada 2,300 orang dan 5,000 yang lain hilang.

Jawatankuasa Palang Merah Antarabangsa [ICRC] berkata awal pada hari Selasa lebih daripada 10,000 orang telah dilaporkan hilang berikutan banjir yang dahsyat di Libya.

Laporan awal menunjukkan berpuluh-puluh kampung dan bandar telah ditenggelami oleh banjir maut yang disebabkan oleh Ribut Daniel yang melanda timur Libya pada hari Ahad.

Pihak berkuasa tempatan di Derna berkata dua empangan telah runtuh di bandar itu, menambah kepada banjir yang membawa maut.

“Rangkaian jalan raya dan jambatan di Derna telah runtuh sepenuhnya,” kata Al Hussein Sweidan, ketua jabatan jalan raya dan jambatan dalam kerajaan Libya yang berpangkalan di Tripoli, kepada Anadolu Agency.

Beliau menganggarkan kos untuk membina semula jalan raya dan jambatan yang rosak di bandar itu sekitar $67 juta.

Pada hari Isnin, Majlis Presiden Libya merayu negara sahabat dan kumpulan bantuan antarabangsa untuk memberikan bantuan ke kawasan yang dilanda banjir di wilayah timur.

SUMBER: TRTWORLD DAN AGENSI

Related Articles

Back to top button