PalestinSemasa

Puluhan mayat ditemui dalam dua kubur besar di hospital di Khan Younis di Gaza

Rakyat Palestin menggali beberapa mayat dari dua kubur besar di Hospital Nasser di bandar Khan Younis di selatan Gaza, menurut seorang pegawai tempatan.

“Kira-kira 150 mayat telah ditemui dalam dua kubur itu,” kata Ismail Al Thawabteh, ketua pengarah pejabat media kerajaan Gaza, pada Ahad.

Beliau berkata kira-kira 700 orang masih tidak dapat dikesan sejak pengunduran Israel dari Khan Younis pada 7 April selepas serangan darat selama 4 bulan.

“Kami percaya terdapat ratusan orang yang masih hilang selepas mereka dibunuh dan dikebumikan oleh tentera Israel di kubur besar,” tambahnya.

Pegawai Palestin berkata banyak mayat di kubur besar itu ditemui reput.

“Ini adalah jenayah sebenar dan pembunuhan beramai-ramai yang dilakukan oleh penjajah terhadap pelarian, orang awam, dan kanak-kanak,” katanya. “Ia adalah jenayah balas dendam dan perang kejam oleh Israel.”

‘Jenayah ngeri’

Agensi berita negeri Wafa sebelum ini berkata bahawa sekurang-kurangnya 190 mayat telah ditemui dalam kubur besar di hospital itu dengan wanita dan kanak-kanak merupakan sebahagian besar mangsa.

Hamas berkata kubur besar baru di Khan Younis menunjukkan sejauh mana kekejaman Israel di Gaza.

“Ini menimbulkan persoalan mengenai nasib ribuan rakyat Palestin yang masih hilang di Gaza,” kata kumpulan itu dalam satu kenyataan.

“Jenayah ngeri yang dilakukan oleh tentera penjenayah ini dan pembunuhan beramai-ramai orang awam yang tidak berdaya, tidak akan berterusan tanpa sokongan politik dan ketenteraan tanpa had oleh pentadbiran Presiden AS Joe Biden,” tambahnya.

Tiada komen daripada tentera Israel mengenai laporan itu.

Israel telah melancarkan serangan kejam ke atas Gaza sejak 7 Oktobrt 2023. Hampir 34,100 orang telah terbunuh sejak itu dan 77,000 yang lain cedera di tengah-tengah kemusnahan besar-besaran dan kekurangan keperluan yang teruk.

Perang israel telah mendorong 85 peratus penduduk Gaza ke dalam perpindahan dalaman di tengah-tengah kekurangan akut makanan, air bersih, dan ubat-ubatan, manakala 60 peratus daripada infrastruktur enklaf itu telah rosak atau musnah, menurut PBB.

SUMBER: AA

 

Related Articles

Back to top button