PalestinSemasa

Biden beritahu Israel adalah kesilapan untuk menduduki semula Gaza

Presiden AS Joe Biden berkata beliau telah menerangkan dengan jelas kepada Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu bahawa penyelesaian dua negara adalah satu-satunya jawapan untuk menyelesaikan konflik Israel-Palestin dan bahawa menduduki semula Gaza adalah satu kesilapan.

Biden memberitahu pemberita bahawa dia melakukan segala-galanya untuk membebaskan tahanan yang ditahan oleh kumpulan penentang Hamas di Gaza, tetapi itu tidak bermakna perlu menghantar tentera AS.

“Saya tidak mahu mendahului diri saya di sini kerana saya tidak tahu apa yang berlaku dalam tempoh empat jam yang lalu, tetapi kami telah mendapat kerjasama yang baik daripada Qatar,” katanya ketika ditanya mengenai perkembangan membebaskan tahanan yang ditahan pada 7 Oktober lalu .

Biden menyatakan “jeda yang telah dipersetujui oleh Israel” sebelum berkata “Saya akan berhenti. Tetapi saya sedikit berharap.”

Qatar telah mengetuai usaha pengantaraan antara Israel dan Hamas untuk membebaskan lebih 200 tawanan. Ditanya mengenai penyerbuan Hospital Al Shifa oleh tentera Israel, beliau berkata beliau telah memberi amaran bahawa ia perlu menjadi operasi yang tepat.

“Biar saya katakan dengan betul. Kami telah membincangkan keperluan untuk mereka berhati-hati,” katanya. “Jadi ini adalah cerita yang berbeza daripada yang saya percaya berlaku sebelum ini mengenai pengeboman sewenang-wenangnya.”

SUMBER : TRT World

 

Related Articles

Back to top button