PalestinSemasa

Mesir beri amaran kepada Israel supaya tidak rampas Koridor Philadelphia di sempadan Palestin

Mesir telah memberi amaran kepada Israel bahawa sebarang percubaan untuk menduduki bahagian tanah yang memisahkan Palestin dengan Mesir, yang dikenali sebagai Koridor Philadelphia, akan mengakibatkan “ancaman serius” kepada hubungan antara negara-negara jiran.

“Ia mesti ditekankan dengan tegas bahawa sebarang langkah Israel ke arah ini akan membawa kepada ancaman serius kepada hubungan Mesir-Israel,” Diaa Rashwan, ketua Perkhidmatan Maklumat Negara Mesir, berkata dalam satu kenyataan pada hari Isnin.

Rashwan menegaskan bahawa Mesir akan menganggap sebarang percubaan Israel untuk menjajah kawasan Koridor Philadelphia sebagai “pelanggaran perjanjian dan protokol keselamatan yang ditandatangani antaranya [Israel] dan Mesir.”

Koridor Philadelphia ialah sebidang tanah sepanjang 14 kilometer di sempadan Mesir-Palestin.

Pemimpin Israel telah membincangkan tentang merampas koridor itu. Beberapa menteri pelampau dalam kerajaan sayap kanan PM Benjamin Netanyahu juga telah berulang kali menyeru agar semua penduduk Palestin di Gaza dihapuskan.

Rashwan berkata sempadan barat Palestin adalah selamat dan dakwaan Israel bahawa senjata diseludup dari Mesir ke Gaza adalah palsu.

Beliau menambah bahawa tuntutan sedemikian diumumkan oleh Israel “untuk mewajarkan penerusan hukuman kolektif” terhadap rakyat Palestin yang terkepung di Gaza.

Hubungan dalam ujian

PM Israel Netanyahu telah beberapa kali berkata bahawa kawasan Koridor Philadelphia mesti berada di bawah kawalan Israel, yang memisahkan kawasan Gaza yang terkepung dari Mesir.

Mesir bimbang pencerobohan israel di sempadan akan mendorong sejumlah besar rakyat Palestin ke wilayahnya.

Peperangan itu telah banyak menguji hubungan antara Israel dan Mesir. Kedua-dua negara telah mengekalkan hubungan diplomatik sejak 1980, dengan Mesir telah menjadi perantara beberapa perjanjian gencatan senjata semasa serangan ke atas Gaza baru-baru ini.

Sepanjang pencerobohan Israel, Mesir telah menuduh Israel merancang untuk menghancurkan Palestin yang merdeka dengan menghalau rakyat Palestin dari Gaza ke Mesir.

Peperangan kejam Israel ke atas Gaza – kini memasuki hari ke-108 – telah membunuh sekurang-kurangnya 25,295 rakyat Palestin, kebanyakannya wanita dan kanak-kanak, dan mencederakan 63,000 lagi, kata pihak berkuasa tempatan.

SUMBER: TRTWORLD DAN AGENSI

 

Related Articles

Back to top button