KerohanianPendidikanSemasa

Boleh ke ambil buah dari dahan pokok jiran yang masuk rumah kita?

Pernahkah anda berada dalam situasi di mana anda ternampak dahan pokok yang berbuah milik orang lain menjalar masuk ke kawasan rumah kita, lalu anda pun tertanya-tanya apakah hukum mengambil buah tersebut yang bukan milik kita.

Menurut penjelasan Pejabat Mufti Wilayah Persekutuan, hukum perbuatan tersebut adalah haram, kerana ia merupakan hak milik orang lain.

“Namun ada pengecualian sekiranya keizinan telah diperoleh daripada tuannya, atau kita yakin bahawa pemiliknya akan reda dan mengizinkan kita mengambilnya.

Mereka mengukuhkan lagi pencerahan tersebut dengan memberitahu bahawa ia termasuk dalam kategori memakan harta orang lain secara batil yang telah diharamkan oleh Allah SWT seperti dalam firman-Nya:

وَلاَ تَأْكُلُواْ أَمْوَالَكُم بَيْنَكُم بِالْبَاطِلِ

Maksudnya: Dan janganlah kamu makan (atau mengambil) harta (orang lain) sesama kamu dengan jalan yang batil.

Surah al-Baqarah (188)

Maksudnya, jika seseorang itu mempunyai sebatang pokok yang dahannya menjalar hingga mengena pokok orang lain, buah yang ada pada pokok yang menjalar itu tetap menjadi hak pemiliknya, meskipun ia mengena pokok orang lain.

“Akan tetapi berasaskan kepada sifat warak, adalah disyorkan agar kita tidak mengambil dan memakannya kecuali keizinan telah diberikan oleh pemiliknya secara langsung dan jelas. Hal ini bagi menjaga diri daripada memakan harta yang tidak halal dan menjaga kerukunan hidup berjiran,” menurutnya.

Adli Effendy

Editor & News Anchor for Ummah Today

Related Articles

Back to top button