PalestinSemasa

Slovenia iktiraf Palestin sebagai sebuah negara

Kerajaan Slovenia telah mengesahkan usul untuk mengiktiraf sebuah negara Palestin dan meminta parlimen untuk melakukan perkara yang sama.

Perdana Menteri Robert Golob berkata pada Khamis bahawa kerajaannya menghantar cadangan pengiktirafan itu ke parlimen, yang bersidang seawal minggu depan.

“Seluruh dunia harus bertindak ke arah keamanan,” kata Golob. “Cara untuk mencapai keamanan adalah penyelesaian dua negara.”

“Keputusan itu tidak ditujukan kepada sesiapa, malah israel, tetapi ia adalah mesej keamanan,” tambahnya ketika bendera Palestin dipamerkan di ibu pejabat kerajaan di Ljubljana, ibu negara Slovenia.

Kelulusan parlimen adalah perlu untuk langkah itu dikuatkuasakan. Pakatan liberal yang memerintah Golob mempunyai majoriti selesa dalam perhimpunan 90 ahli dan undian haruslah formaliti.

Mempercepatkan pengiktirafan

Keputusan oleh kerajaan Slovenia dibuat hanya dua hari selepas Sepanyol, Norway dan Ireland mengiktiraf negara Palestin, satu tindakan yang dikecam oleh israel.

Dengan langkah itu, Slovenia bakal menjadi ahli ke-10 Kesatuan Eropah 27 negara yang mengiktiraf negara Palestin secara rasmi. Norway bukan ahli EU, tetapi dasar luarnya biasanya sejajar dengan blok itu.

Slovenia mula-mula memulakan proses pengiktirafan pada awal Mei, tetapi berkata ia akan menunggu sehingga keadaan perang israel ke atas Gaza bertambah baik.

Golob berkata minggu ini dia sedang mempercepatkan proses itu sebagai reaksi terhadap serangan terbaru israel ke atas Rafah, yang telah menyebabkan lebih 1 juta rakyat Palestin melarikan diri.

Lebih daripada 140 negara mengiktiraf negara Palestin — lebih daripada dua pertiga daripada Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.

Langkah mengiktiraf sebuah negara Palestin telah menyebabkan kerengangan hubungan antara EU dan israel tidak dapat dielakkan. Sepanyol dan Ireland mendesak agar EU mengambil tindakan terhadap israel kerana serangan berterusannya ke atas Rafah di selatan Gaza.

SUMBER: TRTWORLD DAN AGENSI

 

Related Articles

Back to top button