PalestinSemasa

Dua cedera termasuk yang lain mati lemas dalam serbuan di Makam Yusuf

NABLUS: Dua rakyat Palestin mengalami kecederaan dan yang lain mati lemas akibat tembakan tentera israel ketika peneroka  menyerbu Makam Yusuf di bandar Nablus, Tebing Barat utara, menurut wartawan WAFA.

Beliau melaporkan bahawa pasukan israel yang cukup besar mengiringi berpuluh-puluh peneroka Yahudi fanatik ke dalam tapak, yang terletak di kawasan yang dikuasai Palestin, mencetuskan konfrontasi sengit dengan penduduk Palestin.

Tentera bersenjata berat itu, melepaskan tembakan ke arah pemuda Palestin yang cuba menghalang mereka daripada memasuki kawasan itu. Tentera israel melepaskan gas pemedih mata kepada penduduk Palestin dan mengakibatkan beberapa orang mati lemas.

Seorang lagi lelaki muda cedera selepas digilis kenderaan tentera. Kedua-dua mangsa dikejarkan ke hospital untuk rawatan manakala kes sesak nafas dirawat di tempat kejadian.

Tapak Makam Yusuf menjadi perbalahan. Rakyat Palestin percaya tapak itu adalah tempat pengebumian Sheikh Yousef Dweikat, seorang tokoh agama tempatan, manakala peneroka israel mendakwa ia adalah milik Patriarch Joseph.

Israel menggunakan nama nasionalis Yahudi “Judea dan Samaria” untuk merujuk kepada Tebing Barat yang diduduki bagi mengukuhkan tuntutan palsunya terhadap wilayah itu serta untuk meyakinkan mereka mengenai kesahihan sejarah.

Terdapat lebih 800,000 peneroka israel yang tinggal di penempatan penjajah di Tebing Barat dan Baitulmaqdis Timur yang melanggar undang-undang antarabangsa.

BACA JUGA
Remaja 14 tahun ditembak di kepala di Tebing Barat

Rakyat Palestin dizalimi setiap hari, tanah mereka dirampas oleh peneroka haram israel.

Kini mereka dijajah dan dipaksa merempat dibumi sendiri.

Sumbangan anda untuk rakyat Gaza & Palestin  sangat diperlukan dalam usaha meringankan penderitaan mereka.

Klik :

www.tabunggaza.com

ATAU menerusi Akaun Maybank Dana MAPIM :

5628 3463 6620

MAPIM Malaysia boleh dihubungi menerusi talian Hotline MAPIM Malaysia iaitu 1300-888-038 (Isnin-Jumaat 9am-6pm) atau whatapps 012-800-2016

Ikuti update terkini

https://t.me/MapimMalaysia

Related Articles

Back to top button