Semasa

Enam banduan terbunuh dalam pergaduhan di penjara Filipina

MANILA : Pihak berkuasa mendakwa enam banduan dibunuh dan 33 yang lain cedera selepas pergaduhan dalam penjara yang sesak di Filipina.

Menurut jurucakap Biro Pengurusan Penjara dan Penologi, Xavier Solda, pergaduhan maut itu berlaku semalam di Penjara Caloocan City di Wilayah Ibu Kota antara kumpulan saingan.

Siasatan mengenai sebab keganasan sedang dijalankan, menurut Solda, yang bermula dengan pergaduhan antara dua banduan sebelum yang lain menyertainya.

Senjata apa yang digunakan masih tidak diketahui.

Menurut Solda, larangan lawatan keluarga sejak bermulanya wabak Covid-19 mungkin antara penyebabnya.

“Kami tidak mengadakan lawatan fizikal di fasiliti kami selama lebih dua tahun kerana Covid-19, jadi kami tidak boleh menolak kemungkinan bahawa ini adalah salah satu sebab mengapa orang lain terlibat dalam pergaduhan antara dua PDL,” Solda memberitahu AFP.

Infrastruktur yang tidak mencukupi dan sistem perundangan yang bergerak perlahan dan terbeban menyebabkan sel sesak kepada lima kali ganda kapasitinya di penjara Filipina, di mana keganasan berleluasa.

Menurut Solda, kira-kira 1,900 banduan telah dimasukkan ke dalam Penjara Caloocan City, yang dibina bagi menampung kurang daripada 200 orang.

Tiga banduan terbunuh dan 14 lagi cedera dalam pertempuran di Penjara Bilibid Baru di ibu negara pada 2 Januari lalu.

Di penjara terbesar di negara itu, senapang tiruan dan senjata berbilah digunakan dalam pergaduhan.

-AGENSI

Oleh Ummi Fatihah wartawan pelatih UiTM

Related Articles

Back to top button