PalestinSemasa

‘Farha’: Rakyat Palestin menolak tindak balas israel terhadap filem Nakba

 

RAMALLAH : Rakyat Palestin mempertahankan filem “Farha” berikutan tindak balas israel terhadap filem itu yang berkisah tentang peristiwa pada tahun 1948.

Ketika Netflix menghadapi kritikan kerana menyiarkan filem itu, aktivis yang menyokong perjuangan Palestin mengambil inisiatif untuk menyokong tayangannya.

Filem dari Jordan itu menggambarkan penghapusan etnik Palestin pada tahun 1948, yang dikenali sebagai Nakba.

Tayangan filem itu telah menyebabkan kemarahan israel dan mengancam untuk membatalkan langganan Netflix.

Menteri dan pegawai israel menuduh pembikin filem itu mempromosikan naratif palsu dan menghasut keganasan terhadap tentera israel.

Filem yang diarahkan oleh Darin J. Sallam, seorang wanita Jordan yang berasal dari Palestin, menceritakan kisah seorang gadis Palestin berusia 14 tahun yang menyaksikan pembunuhan seluruh keluarganya, termasuk seorang bayi, apabila tentera israel menyerbu kampungnya dan membunuh orang awam. Gadis itu bermimpi untuk berpindah dari kampung Palestin ke bandar bagi menyambung pelajaran.

Risiko serangan ke atas kampung mereka mendorong bapa gadis itu menyembunyikannya di dalam sebuah bilik kecil, dan hidupnya berubah drastik  dalam beberapa hari.

Filem itu, yang diilhamkan daripada peristiwa sebenar, telah ditayangkan di Festival Filem Antarabangsa Toronto pada tahun 2021.

Jordan memilih “Farha” untuk mewakilinya dalam anugerah Oscar untuk Filem Asing Terbaik.

Filem itu telah dilancarkan di Netflix pada 1 Dis.

Penyair dan penulis terkenal Palestin, Mutwakel Taha memberitahu Arab News bahawa punca kemarahan israel adalah kerana tindakan negara itu dalam Nakba telah didedahkan kepada dunia melalui filem itu.

Taha berkata bahawa rakyat Palestin mempertaruhkan penyelesaian budaya selepas kegagalan usaha untuk mencapai penyelesaian politik dengan israel.

Penulis Palestin Tahsin Yaqeen bersetuju.

Yaqeen memberitahu Arab News bahawa israel menganggap setiap karya seni atau sastera dari pihak Palestin sebagai serangan, sambil menambah bahawa naratif israel telah dicabar dan dilemahkan melalui karya sejarawan israel seperti Ilan Pappe.

“Percubaan untuk menutup mulut wanita Arab dan pembikin filem adalah melucutkan kemanusiaan dan kebebasan bersuara,” kata mereka.

“Kewujudan filem itu adalah realiti, dan kewujudan kita adalah realiti. Kami telah banyak dirompak, tetapi suara kami tidak pernah didengari.”

Rakyat Palestin dizalimi setiap hari, tanah mereka dirampas oleh peneroka haram israel.

Kini mereka dijajah dan dipaksa merempat dibumi sendiri.

Sumbangan anda untuk rakyat Gaza & Palestin  sangat diperlukan dalam usaha meringankan penderitaan mereka.

Klik:
www.tabunggaza.com

ATAU menerusi
Akaun Maybank Dana MAPIM:
5628 3463 6620

MAPIM Malaysia boleh dihubungi menerusi talian Hotline MAPIM Malaysia iaitu 1300-888-038 (Isnin-Jumaat 9am-6pm) atau whatapps 012-800-2016

 

 

Related Articles

Back to top button