Covid19Dunia

FDA benarkan pemberian dos penggalak Pfizer kepada remaja 16, 17 tahun

WASHINGTON : Pentadbiran Makanan dan Ubat-ubatan (FDA) AS membenarkan pemberian dos penggalak Pfizer-BioNTech kepada remaja berumur 16 dan 17 tahun.

Keputusan tersebut dibuat sehari selepas keputusan ujian makmal yang dikeluarkan oleh syarikat berkenaan yang menunjukkan tiga dos dilihat berkesan untuk melawan Omicron berbanding dua dos sahaja.

Pemangku ketua FDA, Janet Woodcock memaklumkan kelulusan penggunaan kecemasan (EUA) akan dilaksanakan enam bulan selepas lengkap menerima dos utama dan mendapat pengesahan Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit.

“Vaksinasi dan mendapatkan dos penggalak apabila layak, bersama-sama dengan langkah pencegahan lain seperti menggunakan pelitup muka dan mengelak tempat sesak serta ruang pengudaraan baik adalah kaedah kami yang paling berkesan untuk memerangi Covid-19,” katanya.

Dalam pada itu, berdasarkan data tindak balas imun yang dikumpul sebelum ini terhadap individu berumur 18 tahun ke atas, pihak FDA menyimpulkan ia boleh turut digunakan kepada remaja berusia 16 dan 17 tahun.

Kes seperti myocarditis (keradangan otot jantung) dan pericarditis (keradangan lapisan luar jantung) yang sering dikaitkan dengan penggunaan vaksin mRNA terhadap lelaki yang lebih muda didapati jarang berlaku.

Kedua-dua dos suntikan Pfizer dan Moderna menggunakan teknologi mRNA.

Namun, FDA berkata, data seluruh dunia menunjukkan, manfaat penggalak untuk kumpulan usia berkenaan lebih tinggi berbanding risiko ketika berdepan dengan peningkatan kes Covid-19 pada masa ini.

-AGENSI

Adli Effendy

Editor & News Anchor for Ummah Today

Related Articles

Back to top button