Semasa

Gempa Morocco : Angka kematian meningkat ketika penyelamat mengalami kesukaran untuk sampai ke kawasan gempa

Rabat – Askar Maghribi dan pasukan penyelamat terpaksa berhempas pulas untuk sampai ke bandar terpencil yang terletak di pergunungan yang musnah akibat gempa bumi dahsyat, yang mengorbankan lebih 2,800 orang, dengan mangsa yang terselamat terdesak mendapatkan bantuan dan mencari orang tersayang yang dikhuatiri terperangkap di bawah runtuhan.

Sekurang-kurangnya 2,862 orang maut dalam gempa bumi yang melanda Maghribi, kata kementerian dalam negeri pada hari Isnin.

2,562 orang lagi cedera, kata kementerian itu, ketika pekerja penyelamat berlumba melawan masa dalam usaha mencari mangsa yang terselamat.

Maghribi setakat ini hanya menerima bantuan yang ditawarkan daripada empat negara — Sepanyol, Qatar, Britain dan Emiriah Arab Bersatu — dan beberapa pasukan bantuan asing berkata mereka sedang menunggu kebenaran untuk masuk.

Kementerian Dalam Negeri Maghribi berkata pada hari Isnin pegawai mahu mengelakkan masalah penyelarasan yang akan menjadikan usaha menyelamat tidak produktif.

Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu menganggarkan 300,000 orang terjejas oleh gempa bumi bermagnitud 6.8 pada malam Jumaat, menjadi lebih berbahaya dengan kedalaman yang agak cetek.

Kebanyakan kemusnahan dan kematian berlaku di wilayah Al Haouz di Pergunungan Atlas, di mana  jalan yang curam dan berliku-liku menjadi terhalang dengan runtuhan.

Penduduk terpaksa membersihkan runtuhan itu sendiri.

Bantuan tidak mencukupi

Orang ramai bersorak apabila trak yang penuh dengan tentera tiba di bandar Amizmiz. Tetapi mereka memohon lebih banyak bantuan.

“Ia satu malapetaka,” kata mangsa yang terselamat, Salah Ancheu di tempat kediamannya di lereng gunung.

“Kami tidak tahu apa masa depan kami. Bantuan masih tidak mencukupi,” kata lelaki berusia 28 tahun itu.

Agensi berita negara MAP melaporkan bahawa jentolak dan peralatan lain digunakan untuk membersihkan laluan. Pelancong dan penduduk beratur bagi menderma darah. Di sesetengah kampung, orang ramai menangis melihat penyelamat dan polis membawa mayat keluar.

Tawaran bantuan mencurah dari seluruh dunia. Kira-kira 100 pasukan terdiri daripada 3,500 penyelamat berdaftar dengan PBB, bersedia untuk ditugaskan di Maghribi.

Pasukan mencari dan menyelamat Sepanyol tiba di Marrakesh dan menuju ke luar bandar Talat N’Yaaqoub, menurut Unit Tentera Kecemasan Sepanyol. Britain menghantar pasukan mencari 60 orang dengan empat anjing pengesan, kakitangan perubatan, alat pendengaran dan peralatan pemotong konkrit.

SUMBER: TRTWORLD DAN AGENSI

Misi Bantuan Gempa Marakesh MAPIM

MAPIM MALAYSIA Melancarkan Tabung Bantuan Kecemasan Gempa Marakesh dengan mensasarkan bantuan pelbagai di kawasan terjejas di Morocco.

Setakat laporan, angka kematian dan kecederaan masih meningkat serta merisaukan! Justeru Infaq serta bantuan sahabat peduli Ummah sangat dirayu serta diharapkan.

MASA UNTUK INFAQ & BANTU
Hulurkan sumbangan dan infaq tanda kita bersama membantu ringankan ujian mereka. Sumbangan akan diuruskan sendiri oleh pihak aktivitis MAPIM.

Infaq menerusi Tabung Kemanusiaan MAPIM
(Maybank 562263540066)

Atau klik link berikut —>>> https://www.mapim.org/rayuanmarakesh

Related Articles

Back to top button