DuniaSemasa

Ribuan dikhuatiri maut ketika Ribut Daniel melanda Libya

Derna – Ribuan orang dikhuatiri maut di timur Libya selepas banjir besar yang disebabkan oleh Ribut Daniel menenggelamkan dan memusnahkan kawasan kediaman di beberapa bandar pesisir pantai, dengan bandar Derna terputus hubungan dari pihak luar berikutan pecahnya dua empangan lama.

Seramai 2,000 orang dikhuatiri maut, menurut perdana menteri, Osama Hamad. Beliau menambah pada hari Isnin beribu-ribu orang hilang, tetapi tidak menyebut dari mana angkanya berasal.

Derna tidak dapat diakses, dan ramai daripada ribuan yang hilang dipercayai telah dibawa oleh air banjir [Handout/Anadolu Agency melalui Getty Images]
Ahmed al-Mosmari, jurucakap angkatan tentera negara yang berpangkalan di timur, memberitahu sidang akhbar bahawa jumlah kematian di Derna telah melebihi 2,000 orang. Beliau berkata terdapat antara 5,000 dan 6,000 dilaporkan hilang. Al-Mosmari mengaitkan malapetaka itu daripada runtuhan dua empangan berhampiran yang menyebabkan banjir kilat.

Ketua Bulan Sabit Merah di Benghazi, Kais Fhakeri, mengesahkan bahawa Ribut Daniel telah membunuh sekurang-kurangnya 150 orang di Derna, selepas paras air di bandar itu meningkat setinggi tiga meter.

“Kota Derna dikelilingi sepenuhnya oleh pergunungan, dan empangan ini runtuh,” kata Malik Traina dari Al Jazeera, melaporkan dari ibu negara, Tripoli, di barat Libya. “Sesetengah pakar mengatakan lebih daripada 30 juta meter padu air telah lepas ke bandar, dan kami melihat gambar seluruh kawasan kejiranan telah dimusnahkan.”

Pada hari Isnin, penduduk Derna, Ahmed Mohamed berkata, “Kami sedang tidur, dan apabila kami bangun, kami mendapati air memasuki rumah. Kami berada di dalam dan cuba keluar.”

Video oleh penduduk yang disiarkan dalam talian menunjukkan kemusnahan besar. Seluruh kawasan kediaman di sepanjang sungai yang mengalir dari pergunungan melalui pusat bandar, musnah. Bangunan pangsapuri yang pernah berdiri tegak di belakang sungai sebahagiannya runtuh ke dalam lumpur.

Pemandangan kemusnahan di zon bencana selepas banjir yang disebabkan oleh Ribut Daniel melanda Derna, Libya [Edaran/Agensi Anadolu melalui Getty Images]
“Tiada sambungan internet, tiada elektrik… magnitud bencana yang berlaku di bandar [Derna] semakin meningkat dari semasa ke semasa,” Hani Shennib, presiden Majlis Kebangsaan Hubungan AS-Libya, memberitahu Al Jazeera.

“Jumlah dijangka meningkat… kepada sekurang-kurangnya 5,000 mangsa,” kata Shennib.

“Tragedi yang berlaku di sana bukan sahaja tidak diketahui masyarakat antarabangsa, tetapi juga, terdapat cabaran untuk menghubungi dunia bagi memaklumkan apa yang sedang berlaku.”

Operasi mencari dan menyelamat akan menjadi satu cabaran kerana Libya kekal dibahagikan antara dua pentadbiran yang bersaing, satu di timur dan satu di barat, masing-masing disokong oleh militia dan kerajaan asing.

Sementara itu, Majlis Presiden Libya yang berpangkalan di Tripoli mengisytiharkan tiga bahagian wilayah Cyrenaica timur negara itu sebagai kawasan bencana akibat banjir, dan meminta bantuan antarabangsa.

Bulan Sabit Merah Libya berkata ia terputus hubungan dengan salah seorang pekerjanya ketika dia cuba membantu sebuah keluarga yang tersepit di Bayda. Berpuluh-puluh yang lain dilaporkan hilang, dan pihak berkuasa bimbang mereka menjadi mangsa banjir.

Pandangan udara selepas banjir melanda kawasan itu ketika ribut kuat dan hujan lebat melanda Al-Mukhaili, Libya pada 11 September 2023. [Edaran Libya Al-Hadath melalui Reuters]
SUMBER : AL JAZEERA DAN AGENSI BERITA

 

Related Articles

Back to top button